Gott Nytt År – denna gång är det dags för Norouz/Newroz – nyår ibland annat i Iran, Afghanistan, Kurdistan och Uzbekistan. Kvällen innan är det Eldfester som arrangeras i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall – mer info finns här. På onsdag är det Vårdagjämning och den skvallrar om den annalkande våren.
Hinduer firar Holi – färgernas fest och judar Purim, sju länder har nationaldag och ytterligare en hel del annat finns att uppmärksamma – och glöm inte att olika är bra, särskilt på torsdag. Kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.
I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:
Fredag 15 mars
Ungerns nationaldag* – minnesdag för revolutionen 1848. Ungern har ytterligare två nationaldagar 20 augusti och 23 oktober. Ungerns nationalrätt gulasch ska egentligen vara den krämiga rätten i mörkröd sås Pölköt. Som dessert kan säkert Gundels Palacsinta – förnäma pannkakor från Ungern passa.
– Internationella sömndagen – Varje år fredagen före vårdagjämningen arrangerar worldsleepday.org olika aktiviteter för att öka kunskapen och sprida budskapet om hur viktigt det är med god sömn. Läs mer på sidan träffpunktsömn.
Lördag 16 mars
– Kvänfolkets dag* – firas av kväner i Norge och Sverige.
Söndag 17 mars
Saint Patricks day, Irlands nationaldag* – På Irlands nationaldag firas skyddshelgonet Saint Patrick med parader, lekar och god mat. Irish stew, en mustig köttgryta, sodabröd, colcannon (potatismos med kål) och muffins finns på många middagsbord. Denna dag är det viktigt att vara klädd i grönt annars risker man att bli nypt av grönklädda varelser. Besök gärna en irländsk pub och var med och fira.
Måndag 18 mars
Arubas nationaldag* – Den lilla ön Aruba i Karibien med drygt 100 000 invånare firar den 18 mars sin självständighet från sina holländska kolonisatörer. Fisk i alla dess former förekommer i Arubas matkultur. En favorit är Pisca den foil (fisk i folie).
– Ninevefastan (syrisk-ortodoxa). Det är en tre dagars fasta som går tillbaka till händelser under pesten på 400-talet. Ninevefastan hålls alltid från måndag till onsdag, tre veckor innan Stora fastan börjar.
Tisdag 19 mars
– Sankt Josef, Jungfru Marias brudgum (katoliker) – Josef är Jungfru Marias, make och Jesus fosterfar. År 1870 blev Josef den universella kyrkans skyddspatron, berättar den Multireligiösa almanackan.
– Día de San José i Spanien. Fars dag och många spanjorer har namnsdag idag. Alla José och Josefa samt de med vanliga smeknamnen Pepe och Pepa.
– Fars dag i Bolivia, Honduras, Italien, Portugal samt Spanien.
– Minna Canthdagen* (Finland). Dag för jämställdhet.
– Charshanbe Suri – Eldfesten, firas bland annat av iranier. Det är en förfest inför nyåret, Norooz. Det är en kväll för alla. På många håll tänds eldar för att hälsa våren välkommen. Asheh Reshteh är en läcker tjock vintersoppa som gärna äts denna kväll. I Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall arrangeras Eldfester – mer info finns här.
Onsdag 20 mars
Tunisiens nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1956. Tunisiens nationalrätt är couscous. Här förmedlar vi ett recept på couscous med lamm.
– Vårdagjämning* – Vid dagjämningarna är dag och natt ungefär lika långa på hela jorden. Efter vårdagjämningen blir dagen längre på norra halvklotet än på södra halvklotet, och tvärtom vid höstdagjämningen. Denna dag rekommenderar vi en Fiskgratäng med pressad potatis. Filé av kolja eller torsk passar bra i gratängen då första dagen på årets vår infaller.
– Ostara (wiccaner) – Högtiden firar vårdagjämningen. Namnet Ostara kommer från den germanska gudinnan Ostara/Eostra. Högtiden fokuserar på jämvikten mellan ljus och mörker, på våren och den groende och knoppande växtligheten. Ostara ger löftet om att jorden ska bli fruktbar och rik på växtlighet igen. Vårdagjämningen har i många kulturer och religioner fått markera vårens ankomst och idag firas av samma skäl nyåret Newroz. Ostara har givit namn åt påskhögtiden i de engelsktalande länderna. Easter.
– Norouz/Newroz – nyår ibland annat i Iran, Afghanistan, Kurdistan och Uzbekistan. Ordet newroz betyder ny dag. Det är en högtid som firas världen över för att välkomna våren och solens återkomst. Högtiden firas med mycket god mat, till exempel Vinbladsdolma, Lammstek i ugn, Kurdiskt ris, Rödkålssallad med granatäpple och Baklava på pistagenötter. Ett annat tips är Khoresh-e fesenjoon – eller Fesenjan – en av de mest utsökta persiska rätterna.
– Världsberättardagen* – World Storytelling Day, är en global hyllning av konsten till muntligt berättande. Dagen firas varje år vid vårdagjämningen på norra halvklotet, på södra halvklotet blir det vid höstdagjämningen. På dagen samlas människor för att berätta myter, sagor, historier ur livet, sjunga visor, framföra dikter eller berätta egna påhittade historier.
– Franska språkets dag (FN). Kanske kan en Ratatouille à la Thierry smaka denna dag.
Torsdag 21 mars
Namibias nationaldag*. Firar självständighet från Sydafrika 1990.
– Internationella Downs syndromdagen (EDSA, The European Down Syndrome Association). Uppmärksamma dagen med att ta på dig udda strumpor. Olika är bra!
– Internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering* (FN) – Denna dag är ett tillfälle att hedra minnet av de som sköts i Sharpeville i Sydafrika 1960 och att ansluta sig till kampen mot rasism. Läs om dagen här på Svenska Unescorådets hemsida.
– Världspoesidagen (Unesco)*
– Mors dag i Bahrain, Komorerna, Djibouti, Egypten, Irak, Jordanien, Kuwait, Libyen, Libanon, Mauretanien, Oman, Palestina, Qatar, Saudiarabien, Somalien, Sudan, Syrien, Förenade arabemiraten, Jemen*.
– Purim. (judar) – Dagen firas till minne av när drottning Ester och hennes släkting Mordechai med mod och list räddade judarna från att bli förintade i Persien på 400-talet f.Kr. Efter en dags fasta och timslånga uppläsningar ur Esters bok i synagogan följer en maskeradfest. Hamentaschen är kakor som äts under Purim. Observera att judiska högtider alltid inleds vid solnedgången kvällen före.
– Holi – färgernas fest (hinduer). Holi är en färgglad vårfest som firas I två dagar. Man tänder stora brasor och kastar färgpulver eller färgat vatten på varandra. Efter festligheterna äter man en festmåltid bestående av sötsaker och läckra grönsaksrätter. En rätt som hör ihop med Holi är Dahi Vada.
– Hola mohalla (sikher) – är en vårfest och försvarsuppvisning. Liksom i den hinduiska färgfesten Holi förekommer det att man kastar färg på varandra. Hola Mohalla firas också med tävlingar i allt från kampsport till poesi, berättar Multireligiösa almanackan.
– Magha Puja – Sanghadagen (buddhister). Dagen firas till minne av när över tusen av Buddhas efterföljare spontant samlades för att visa sin respekt. Dagen hyllar gemenskapen, sangha, mellan alla som följer Buddhas lära.
– Internationella skogsdagen (FN)
Fredag 22 mars
– Internationella vattendagen*, FN. Vatten är världens viktigaste livsmedel. Men 780 miljoner människor saknar tillgång till rent vatten. Här är ett tips på ett läskande stjärnbål.
Lördag 23 mars
Pakistandagen* – firar republikens grundande 1956. Kanske vill du pröva att göra en vegetarisk Biryani på Pakistandagen.
– Nordens dag – Dagen firas till minne av Helsingforsavtalet som undertecknades 1962 och som utgör grunden för det nordiska samarbetet. Föreningen Norden uppmanar alla kommuner att flagga på Nordens dag och att uppmärksamma det nordiska samarbetet i kommunen.
– Matlådans dag*. Dagen är instiftad för att minska matsvinnet.
Söndag 24 mars
– Tranafton (tradition i södra och västra Sverige)
Måndag 25 mars
Greklands nationaldag * – till minne av att landet utropade sig som självständig stat från det Osmanska riket den 25 mars 1821. Efter ett krig 1821–1829 mellan grekiska upprorsmän och Osmanska riket blev Grekland därmed först med att erkännas som självständig stat bland Osmanska rikets underlydande. Moussaka är en av landets favoriträtter, som kan passa dagen till ära.
– Våffeldagen * – vad har Våffeldagen med jungfrufödsel att göra? Läs mer här. Fira dagen med Mormor Nordlins våfflor, frasiga och goda.
– Jungfru Marie bebådelsedag*, (katoliker, protestanter). Dagen kallas även Herrens bebådelse eller Marie bebådelsedag. Kristna firar att jungfru Maria fick veta att hon skulle föda Guds son. Dagen kallas också för vårfrudagen och är dessutom känd som våffeldagen. Dagen är en viktig högtid i den samiska traditionen, berättar den Multireligiösa almanackan. (se även 7 april)
– Mors dag i Slovenien*.
– Internationella dagen till minne av slaveriets offer* (FN).