Grönkålspaj med dadlar och valnötter

Foto: Lena Ahlström

Pajskal
3 dl siktat vetemjöl
2 krm salt
150 g kallt smör
1 msk kallt vatten

Fyllning
200 g färsk grönkål
1 gul lök
smör
8-10 dadlar
2 dl riven cheddarost
50 g valnötter
3 ägg
250 g kesella
1 dl grädde
1 tsk salt
1 krm peppar

Gör så här:

  1. Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i en plastpåse i kylen cirka 1 timme. Tryck ut degen i en ugnsfast form. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila minst 30 minuter i kylen.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  3. Strimla grönkålen. Skala och hacka löken. Fräs grönkål och lök sakta i smör tills kålen sjunkit ihop, cirka 15 minuter. Dela dadlarna och ta ur kärnorna.
  4. Fördela grönkål, ost, dadlar och delade nötter i pajskalet. Vispa ihop ägg, kesella, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet.
  5. Grädda i mitten av ugnen i cirka 40 minuter.
  6. Servera med en sallad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *