Dal Bhat – Nepals nationalrätt

Dal Bhat
Foto: 松岡明芳

Dal Bhat är en av Nepals nationalrätter. Den kan passa bra på Nepals nationaldag den 28 maj. Mat och fest detsamma i Nepal – här finns ytterligare 5 recept .

Det nepalesiska köket har med anledning av den stora kulturella och geografiska mångfalden, en stor mängd olika matkulturer beroende på etnicitet, jordmån och klimat. Dal Bhat äts dock i hela landet.

Till fyra personer
3 dl långkornigt ris
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2,5 dl röda linser
1 tsk chilipulver
0,5 tsk ingefära
1 tsk mald koriander
1 tsk mald spiskummin
400 gr grönsaker/potatis
Rapsolja
Salt
Peppar

Gör så här:

  1. Koka ris i dubbla mängden vatten enligt anvisning på förpackning (cirka 20 minuter).
  2. Skala och hacka gul lök. Skala och finhacka vitlök. Stek lök och vitlök i olja på medelvärme några minuter tills löken är mjuk och glansig.
  3. Rör ner linser och häll på vatten så att det täcker linserna med 1 centimeter. Koka i cirka 10 minuter tills linserna är mjuka. Salta och peppra.
  4. Bryn chilipulver, ingefära, koriander och spiskummin i lite olja i ett par minuter. Tillsätt grönsaker och/eller potatis och stek under omrörning tills de fått fin färg. Smaka av med salt och peppar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *