Det lilla Storhertigdömet Luxemburg med sin dryga halva miljon invånare inklämt mellan Frankrike, Belgien och Tyskland firar sin nationaldag den 23 juni. Luxemburg är ett industriland, med en avancerad ekonomi och världens näst högsta BNP per capita efter Qatar, enligt Världsbanken.
Nationaldagen i Luxemburg infördes i början av 1900-talet för att fira dåvarande storhertiginnan Charlottes födelsedag, men eftersom hon fyllde år på vintern den 23 januari förflyttades själva nationaldagsfirandet till den mer praktiska årstiden – sommaren. Datumet för nationaldagsfirandet lever kvar sedan dess.
Firandet startar redan kvällen före med vaktombyte vid Storhertigens palats vid 16-tiden. På kvällen går en ljusupplyst procession genom centrala gator i huvudstaden. Huvudstaden förvandlas till ett stort utomhusparty med gratiskonserter, DJ,s och dans. Lokala specialiteter som korvar, friterad potatis, öl och vin finns att tillgå natten igenom. Runt midnatt drar fyrverkerier igång.
Nationaldagen, den 23 juni, inleds med en officiell ceremoni, kanonsalut och militärparad i området kring centralstationen. På kvällen besöker Storhertigen Henri av Luxemburgs familj, politiker, ambassadörer med flera som har officiella ämbeten och andra inbjudna gäster katedralen Notre-Dame.
Luxemburgs kultur har en blandning av det romanska och germanska Europa där man integrerar seder från båda två, vilket bland annat gjort att Luxemburg till ett trespråkigt land. Luxemburgiska, franska och tyska är officiella språk. Luxemburgiska är en tysk dialekt med ett stort antal franska lånord som talas i områden nära tyska gränsen.
Norra delen av Luxemburg är en del av Ardennerna och består mest av kullar och låga berg, där den högsta punkten är Buurgplaatz, som når 559 meter över havet. Högsta toppen heter Kneiff 560 m ö.h. Resten av landet är också bergigt.
I början av 2000-talet rankade den brittiska tidningen The Economist Luxemburg som världens rikaste land. Landet har en stabil ekonomi med ordentlig tillväxt, låg inflation och låg arbetslöshet. Den industriella sektorn, som fram till nyligen dominerades av en stålindustri, består idag även av bland annat kemikalieindustrier och gummiindustrier.
Under de senaste decennierna har tillväxt i den finansiella sektorn mer än kompenserat för stålindustrins nedgång, och speciellt bankindustrins andel av landets totala ekonomi har ökat. Jordbrukssektorn består främst av mindre, familjeägda gårdar.
Luxemburg är säte för EU-domstolen, EFTA-domstolen, Europeiska revisionsrätten, Eurostat och andra viktiga EU-organ. Europaparlamentet har sitt sekretariat i Luxemburg, men sessionerna hålls i Strasbourg i Frankrike.
Det Luxemburgska köket är påverkat av sina grannländer Tyskland, Frankrike och Belgien, och under senare år även av de många italienska och portugisiska invandrarna. Fläskkött, fisk och vilt äts mycket.
Éisleker-skinkan påminner om den lufttorkade skinkan prosciutto. Gromperekichelcher är en potatispannkaka som serveras med hackad lök och persilja. Kachkéis är en lokalt producerad mjukost. Quetschentaart är en typisk luxemburgsk efterrätt, innehållande plommon, som återfinns i de flesta bagerier i hela landet. Nationalrätten, Judd mat gaardebounen, är en rätt som görs på rökt fläskkarré och stuvade bondbönor. Här förmedlar vi ett recept på nationalrätten.
Källa: Wikipedia, Visit Luxembourg