Maries lammköttbullar i mustig tomatsås

Lammköttbullar, pasta, sallad och störbönor Foto: Lena Ahlström

Lammköttbullar, pasta och sallad
Foto: Lena Ahlström

Den 9 mars är det Tomatsåsens dag. Här delar Marie Kristoffersson med sig av sina lammköttbullar kokta i en riktigt smakrik och mustig tomatsås. Börja i tid, såsen ska koka ihop helst under en hel timme för att den riktigt mustiga smaken ska uppnås.

Tomatsåsen
Börja med att koka en god tomatsås:
1 stor gul lök eller 2 mindre.
2 stora vitllöksklyftor
1 morot
1 msk olivolja
1 msk smör
2 msk tomatpuré
1 dl rödvin
1 burk krossade tomater
1 burk körsbärstomater
1 hel färsk chili
Svartpeppar
Salt
Timjan
Rosmarin
Citron (rivet skal av 1/3 citron)
  1. Hacka grönsakerna fint och fräs mjuka i olivolja och smör.
  2. Maka grönsakerna åt sidan och drag traktörpannan delvis från värmen.
  3. Fräs 2 msk tomatpuré i den varma delen av traktörpannan.
  4. Häll på ca 1 dl rödvin och låt koka in.
  5. Blanda ner 1 burk goda ekologiska körsbärstomater och 1 burk krossade tomater.
  6. Koka upp och sänk därefter värmen. Krydda med hel chili och malen svartpeppar till god hetta.
  7. Salta försiktigt eftersom såsen kokar ihop och man även tillför sälta genom lammbullarna.
  8. Låt puttra länge, gärna en timme.
  9. Smaka av och krydda med timjan, rosmarin och rivet skal av 1/3 citron. Ger magiskt härlig citronsmak!
  10. Späd med lite kokande vatten om såsen är för tjock.
Lammköttbullar i mustig tomatsås Foto: Lena Ahlström

Lammköttbullar i mustig tomatsås
Foto: Lena Ahlström

Köttbullarna

1 kg lammfärs
1 ägg
1 dl grädde
1 msk kalvfond
Salt
Peppar
  1. Tillsätt 1 helt ägg till lammfärsen, ca 1 dl grädde och 1 msk kalvfond.
  2. Krydda med salt och peppar.
  3. Smaka av färsen direkt eller provstek i mikro eller stekpanna.
  4. Kan inte ange några exakta mått för kryddningen – där får man prova sig fram efter tycke och smak! Smaka! Krydda! Smaka!
  5. Forma köttbullar till önskad storlek.
  6. Lägg försiktigt de råa köttbullarna i tomatsåsen.
  7. Koka upp på relativt hög värme och sänk sedan värmen så att köttbullarna får puttra i ca 10 minuter.
Tomatsallad Foto: Lena Ahlström

Tomatsallad
Foto: Lena Ahlström

Servera direkt med en god pasta och sallad.

Köttbullarna går även bra att kyla och spara i såsen under någon dag om man vill ha en bekväm rätt att plocka fram vid senare tillfälle till hungriga gäster!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *