Den 15 september är det Nicaraguas nationaldag. Och sista söndagen i maj firas Mors dag i Nicaragua. Varför inte pröva att laga till Nicaraguas nationalrätt Gallo Pinto denna dag.
För 4 personer behöver du:
4 dl ris
1 burk svarta eller röda bönor
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 grön paprika
2 tsk cayennepeppar
Salt
Olja
Gör så här:
- Finhacka vitlök och gul lök, tärna paprikan. Hetta upp olja i en kastrull, fräs löken och paprikan tills de är mjuka.
- Häll av vätskan från bönorna och skölj dem eventuellt, fräs bönorna tillsammans med löken någon minut, rör sedan i riset och krydda med salt och cayennepeppar.
- Slå över dubbla mängden vatten mot riset, i det här fallet 8 dl. Sätt på ett lock och koka upp. När vattnet kokar så stäng av plattan men låt pannan stå kvar på värmen med locket på.
- När riset är färdigt, ta av pannan från värmen och låt rätten vila några minuter.
Servera till exempel med picadillo och varma tortillabröd eller med andra latinamerikanska eller sydamerikanska maträtter.