Foie gras är ank- och gåslever. Det är en produkt som framställs genom att ankor och gäss tvångsmatas två till tre gånger per dag. Många länder har förbjudit produkten såsom i Sverige, men fortfarande plågas massor av djur världen över, dessa djur uppmärksammas den 25 november.
Gässen tvångsmatas genom att en pump körs ner i halsen, ungefär ett halvt kilo foder tvingas in i gåsen på bara några sekunder. Denna helt onaturligt stora mängd foder som fåglarna dagligen tvingas äta gör att stora mängder fett lagras i levern. Vid spontan självgödning kommer levern sällan upp i mer än cirka två gånger sin vanliga storlek. Flyttfåglar kan till exempel äta ganska mycket innan flytt, men vid tvångsmatning blir levern tio gånger så stor som normalt.
Den förstorade levern gör att fåglarna får svårt att gå och andas. Många djur dör också av skadorna. Produktionen är förbjuden i 22 länder, däribland Sverige, men import och försäljning är tillåten i princip överallt. Den som absolut måste ha något liknande kan istället köpa Faux Grax, en helt vegetabilisk version av produkten.
Källa: Grönare Liv.