Högtider att uppmärksamma från 27 november till 7 december

Det har väl knappast undgått någon att det är första advent på söndag – eller? Nu vet du i alla fall. Samma dag är det FN-dagen Internationella solidaritetsdagen med det palestinska folket. Dagen innan är det En köpfri dag. Och på måndag är det Kåldolmens dag – Vindolmar och kåldolmar är ett bra exempel på hur olika kulturer möts i två maträtter som påminner om varandra. Dessutom finns bland annat tio nationaldagar, Rosa Parks dag i USA och Internationella dagen för avskaffande av slaveri att uppmärksamma – plus Chanuka och andra advent.

 

Adventsljusstake och tomte. Foto: Caroline Maino

Adventsljusstake och tomte.
Foto: Caroline Maino

I veckan som gått har vi tipsat om olika sorters kibbeh man kan laga för att uppmärksamma Libanons nationaldag som var i söndags: Grillad kibbeh med gurk- och yoghurt-sallad, Kibbeh bel saynieh och Kibbeh mqlieh. Vi har berättat om misstaget som blev en succée, wienerbrödet, om sikhen Guru Tegh Bahadur som offrade sitt liv för att alla människors rätt att utöva sin egen tro och den vackra thailändska ljusfesten Loi Krathong. Vi har även meddelat att Köld på Katarina-dagen den 24 november varslar om köld under kommande vinter – hur kallt var det i tisdags… Världsdagen mot foie gras har vi skrivit om samt förmedlat  recept på Pom för den som vill uppmärksamma Surinam och tipsat om att fira Thanksgiving med Dianas recept på kalkon och gratineras sötpotatis med hemlagad tranbärssås och trattkantarellsås..

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 27 november


Lördag 28 november
 Albaniens nationaldag – (firar självständighet från Osmanska Riket, 1912). Läs mer vad vi skrev när Albanien fyllde 102 år 2014. Här kan du läsa mer om det albanska köket och även få ett recept på Tavë kosi, möra vitlöksdoftande lammbitar med ris kryddade med oregano under yoghurttäcke gratinerat i ugnen tills de får en gyllene krämig ostliknande yta.
 Mauretaniens nationaldag – (firar oavhängighetsdagen, 1960)
Östtimors nationaldag – (firar oavhängighetsdagen, 1975)
– En köpfri dag – (Buy Nothing Day) infaller sista lördagen i november världen över. En köpfri dag är en internationell kampanj som syftar till att väcka medvetenhet om konsumtionsmönster samt att visa på att det finns alternativ till att hela tiden köpa nytt. Du deltar solidariskt genom att du under dagen 24 timmar inte köper någonting.


Söndag 29 november
– Internationella solidaritetsdagen med det palestinska folket (FN). Laga en Makluba, palestinsk upp-och-ner-gryta denna dag om du vill.
– Första advent (katoliker, protestanter). Advent betyder ankomst och den man väntar på är frälsaren och räddaren Jesus Kristus, som föds 25 december. Det är en tid av förberedelse och förhoppningar. Första advent inleder kyrkoåret. Läs mer om att  Advent betyder ankomst – vi går i väntans tider. Läs mer om adventsstjärnan och varför inte göra en Adventskaka med saffran till fikastunden på första advent.
– Mors dag i Ryssland


Måndag 30 november
 Barbados nationaldag – (firar självständighet från Storbritannien 1966)
– Kåldolmens dag – Om det var Karl XII som ”tog hem” dolmar till Sverige från det Osmanska riket när han var där och krigade för snart 300 år sedan eller om det bara råkar vara så att både Turkiet och Sverige har dolmar i sin husmanskost tvistar de lärde. Säkert är i alla fall att det är en gammal tradition att linda in kött, ris, linser med mera i blad från kål eller vinplantor. I Turkiet och Sverige liksom i flera länder på Balkan och i Mellanöstern. Vindolmar och kåldolmar är ett bra exempel på hur olika kulturer möts i två maträtter som påminner om varandra. Därför förmedlar vi två recept till denna dag: Kåldolmar på svenskt vis och turkiska vinbladsdolmar.


Tisdag 1 december
 Centralafrikanska republikens nationaldag
 Rumäniens nationaldag – firar dagen när nationen förenades 1918. Här förmedlar vi recept på nationalrätterna Sarmale, surkålsdolmar, och Clatitie, rumänska pannkakor
– Rosa Parks dag (USA) –  En dag år 1955 vägrade den svarta sömmerskan  Rosa Parks att lämna sin plats i bussen åt en vit man. Hon dömdes till 10 dollar i böter, överklagade och vann. Efter ett år förbjöds all rasåtskillnad på bussar och tåg i USA. Rosa Parks protest ses som startskottet för den amerikanska medborgarrättsrörelsen.


Onsdag 2 december
 Förenade Arabemiratens nationaldag
 Laos firar republikens dag – Laos nationalrätt är salladen Larb som även kallas Laap, Larp, Lahp eller Lahb. Larb är en av de internationellt mest kända salladerna.
– Internationella dagen för avskaffande av slaveri


Torsdag 3 december


Fredag 4 december
– Guds moders tempelgång (ortodoxa katoliker). Firas till minne av när Maria som barn fördes till Jerusalems tempel där hon mottogs av översteprästen Sackarias och bars in i templets allra heligaste del. Hon stannade i templet till sitt tolfte levnadsår. (se även 21 november), berättar Multireligiös almanacka.


Lördag 5 december
 Thailands nationaldag – firar kungens födelsedag. Här tipsar vi om den thailändska nationalrätten Penang – en fantastiskt god kycklingrätt.
– Nationell manifestation mot främlingsfientlighet och rasism. 5 i 12-rörelsen. Läs mer om rörelsen och manifestationen här.


Söndag 6 december
 Finlands nationaldag – firar självständighet från Ryssland 1917. Pröva gärna Rosolli är en färgrik finsk mycket smakrik form av sillsallad som finns på alla finska julbord.
St Nikolaus – helgonet som blev jultomten har namnsdag i dag. I Tyskland ställer barnen ut sina stövlar utanför dörren eller på fönsterblecket på kvällen den 5 december – kanske kommer jultomten på natten… Lebkuchen, tyska pepparkakor och tillika våra pepparkakors föregångare, är populära runt jul. Här förmedlar vi ett klassiskt recept på mjuka lebkuchen från den tyska sajten Lebkuchen.
– Andra advent (katoliker, protestanter)
– Chanuka (judar) börjar vid solnedgången 6 december och pågår till kvällningen 14 december. Det är en historisk fest, som firas till minnet av att den judiska armén lyckades besegra syrierna för mer än 2000 år sedan (165 f. vt.) och återerövra Jerusalem och templet. Enligt en legend sökte soldaterna efter helig olja när de kom in i templet. De fann bara tillräckligt mycket olja för en dag. Man använde oljan i en ljusstake, men som ett mirakel räckte oljan i åtta dagar. Det är därför som Chanuka pågår i just åtta dagar.
Under Chanuka tänder man ett ljus i Chanukastaken varje kväll. Chanukastaken är en åttaarmad ljusstake som har plats för ett nionde ljus, som kallas tjänaren. Med detta tänder man de övriga ljusen. Chanuka är ljusets fest. Man spelar spel, sjunger och ger varandra små gåvor. Här berättar Judit Lukacs mer om Chanuka och hur hon firar. Vi tipsar även om hur man gör latkes – judiska rårakor


Måndag 7 december

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *