Katarina-dagen avgör vilket väder det blir

Köld på Katarina-dagen den 24 november varslar om köld under kommande vinter, i alla fall om man ska tro gamla talesätt. Kallt blir det ”när Klämmet (Klemens) och Katarina klämmer ihop”, det vill säga om det är kallt mellan den 23 och 25 november.

I Bondepraktikan finns bland annat följande upplysningar om Katarinadagen:

  • Om det är tö på Katarina-dagen blir det kallt på Anders-dagen
  • Om det blåser och stormar blir det fint väder till jul
  • Om det snöar eller är kallt blir det bra gröda till sommaren
  • Hösten övergår i vinter på Katarina-dagen.

Katarina sägs ha levt i Alexandria i Egypten och varit boskapens, kvinnornas och mödrarnas skyddshelgon.

En gammal sed i Estland är att flickor klädda i vita särkar gått från hus till hus på Katarinadagen och önskat husets familj framgång med boskap och gröda. I gengäld kunde flickorna få med sig lite mat eller kläder. Enligt legenden symboliserar den vita klädseln den mjölk helgonet Katarina visade sig ha i sina ådror vid sin död.

Estländska flickor utklädda till helgonet Katarina

Estländska flickor utklädda till helgonet Katarina

På senare år har antalet Katarina-besök minskat då människor inte vill öppna dörren för främlingar, i alla fall inte i städerna. På landet, där människor känner varandra, är traditionen fortfarande stark. Ibland har Katarina-flickorna med sig en flöjt och sjunger en sång för familjerna de besöker.

Lyssna gärna på estiniska barnen som sjunger en sång om kalla händer och fötter på Katarinadagen.

Eija-Liisa Koolmeister

Eija-Liisa Koolmeister

– I estländska skolor och på dagis hålls traditionen vid liv än idag. Och talesätten lever vidare, säger Eija-Liisa Koolmeister, som har estniska släktingar. Så berättar hon hur en av hennes släktingar, när hon var liten, klädde sig i gammaldags kläder och gick runt till sina grannar med kompisarna.

På Katarina-dagen fick man inte spinna, sy, väva, slakta får eller skjuta vilt den dagen. Däremot klippte man fåren, vilket förde tur med sig.

Man fick inte heller koka hönssoppa för då skulle hönsen äta upp kålen. En sed också är också att sätta ut gröt i ladugården med två ullnystan under, ett svart och ett vitt, i tron att fåren skulle få två olikfärgade lamm vardera.

Att äta lammkött med korngryn och fruktsoppa hör Katarina-dagen till. Man gjorde gröt av korngryn som man delade med sina grannar. Man åt fruktksoppa och lammkött med korngrynsgröt. Ett speciellt öl kallat kadrikahi/kadriöl (Katarina-öl) var viktigt denna dag. Bland annat offrades detta öl åt Katarina.

Kultursmakarna har hittat ett finländskt recept ”Lammstek med orzotto” som kanske kan passa att laga till på Katarina-dagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *