Diskutera mångkultur på Kåldolmens dag 30 november

Även kåldolmar ligger tätt, tätt när de lagar dem i ugnen. Foto: Caroline Maino

Kåldolmar på svenskt vis Foto: Caroline Maino

Måndag 30 november 2015 firas Kåldolmens dag på Historiska museet i Stockholm för att uppmärksamma Sveriges brokiga historia. Sveriges Hembygdsförbund uppmanar oss att prata historien om det typiska svenska denna dag. 

Varför inte haka på temat och samlas kring en måltid med kåldolmar i din förening? Kanske är det extra angeläget idag med många nyanlända flyktingar, att berätta om historien bakom det vi idag betraktar som typiskt svenskt.

Under 1700-talet anpassade svenska kockar den orientaliska rätten dolma efter svenska förhållanden varpå kåldolmen så småningom blev en självklar del av den svenska husmanskosten. Kåldolmens dag firas samma datum varje år och stöds av Sveriges Hembygdsförbund tillsammans med ett tiotal andra folkrörelser, studieförbund och samfund.

Enligt arrangörerna i föreningen Kåldolmens vänner är Kåldolmens dag en påminnelse om att svensk kultur alltid har formats i samspel med omvärlden, inte minst under 1700-talet, som var en period av påtagligt och dokumenterat kulturutbyte mellan Sverige och Orienten till följd av Karl XII:s och den svenska arméns mer än femåriga vistelse i det Osmanska riket. Idén till Kåldolmens dag föddes 2004 i ett samtal mellan poeten Lasse Fabel (Lars Winclair) och idéhistorikern Petter Hellström, som också introducerat det analytiska begreppet monokulturalism i den svenska debatten. I september 2010 tog Hellström initiativet till att bilda föreningen Kåldolmens vänner, vars medlemmar instiftade Kåldolmens dag den 30 november samma år. 

Om du vill tillaga dolmar denna dag, varför inte göra dolmar på både svenskt och turkiskt vis. Här är recepten:

Kåldolmar på svenskt vis

Turkiska vinbladsdolmar

Tätt, tätt ska dolmarna koka. Foto: Caroline Maino

Turkiska vinbladsdolmar Foto: Caroline Maino

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer om Kåldolmens dag och hur du kan skapa ett eget arrangemang

Kan kåldolmar öka vår förståelse?

Källor:
Kåldolmens vänner och Sveriges Hembygdsförbund
Wikipedia

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *