Söndag 23 juni

Luxemburgs nationaldag. Landets nationalrätt heter Judd mat Gaardebounen. Här är receptet.
– Fars dag, Nicaragua, Polen
– Sankt Hans aften* – Danmark, Norge
– San Juan (Bolivia, Spanien)
– Johannes döparens födelse (Svenska kyrkan). Johannes Döparen var den siste av de profeter som förutsåg att Kristus Guds son skulle komma. Det var han som döpte Jesus i Jordanfloden. Sedan ett kyrkomöte 2002 högtidlighålls Johannes döparen alltid på söndagen efter midsommardagen i Svenska kyrkan.
– Pingstdagen (ortodoxa). Pingst är grekiska för femtionde och det har nu förflutit femtio dagar sedan de ortodoxas påsk. Pingsten är den helige andes högtidsdag. Den helige ande, eller hjälparen, kommer för att hjälpa människorna i deras tro och i deras liv, såsom Jesus lovade.
– Eid al-Ghadir (shiamuslimer). Dagen då profeten Muhammed valde ut sin kusin Ali som sin efterträdare.

Judd Mat Gaardebounen Foto: Jpatokal (bilden något beskuren)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *