Enklare att se honungens ursprung

Frukostdirektivet i EU håller på att revideras. Det innebär att det ska bli lättare att se varifrån honungen kommer. Den ska också bli spårbar. Dessutom ska sockerhalten i juice anges tydligare, har Europaparlamentet och EU:s ministerråd bestämt.

Det var mycket som stod på Europaparlamentets dagordning onsdagen den 10 april. Mest uppmärksamhet fick Migrations- och asylpakten, ett område där parterna har försökt att komma överens i över tio år. Det var inte säkert att pakten skulle antas, men parlamentet röstade till slut för de tio lagtexterna. Ingen av partigrupperna bakom kompromissen var troligen nöjda. Antingen för restriktiv eller inte tillräckligt restriktiv. Amnesty varnar att asylrätten kan försvagas.

Frukostdirektivet stod också på parlamentets agenda, även om det inte hamnade i strålkastarljuset på samma sätt. Det reviderade direktivet innebär att när livsmedel, som oftast äts till frukost som honung, juice, marmelad och sylt, säljs ska det bifogas mer information till konsumenten. Till exempel måste det framöver framgå direkt på etiketten vilket ursprungsland som honungen kommer ifrån. EU ska också skapa ett spårbarhetssystem för just honung.  Dessutom ska märkning av sockerhalten i fruktjuicer bli lättare att uppfatta. Nya regler införs även för frukt i sylt och marmelad, där det ännu mer tydligt ska framgå hur mycket frukt som finns.

Om det vid omröstningen vid Asyl- och migrationsröstningen var jämnt mellan för och emot till den nya pakten, så gällde det inte vid Frukostdirektivet. Här var det hela 603 som röstade för det nya direktivet, 9 röstade emot och 10 som lade ner sina röster. Den före detta Sverigedemokraten, men numera vilden, röstade emot. De två Sverigedemokraterna lade ner sina röster. Övriga svenska ledamöter som var närvarande röstade för.

Frukostdirektivet har funnits med nästan sedan den gemensamma marknaden skapades, det revideras för tio år sedan och nu var det dags igen. Orsaken är att marknaden har förändrats, nya produkter har tillkommit och konsumenterna ställer idag andra krav.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *