Kost påverkar nyföddas ansikte

Det är inte bara genetiken som avgör utseendet på ett nyfött barns ansikte.  En ny studie visar att mängden protein i mammans kost under graviditeten också påverkar.  Forskarna menar att det ytterligare trycker på vikten av att äta välbalanserat under den perioden.

Baby som liknar …. ja vem…? Foto Helene Götberg

När en liten nybakad parvel kommer till jorden, så brukar släkt och vänner, som vallfärdat för att hälsa på det nya lilla livet, spana efter föräldrarnas ansiktsdrag hos den nya avkomman. “Visst är hon lik mamma” “Nej han är ju farfar upp i dan”, så kan det låta när det lilla knytet visas upp för världen.

Ett barn har ofta flera drag från sina föräldrar.  Men ansiktets utseende påverkas också av annat än genetik, som hur mamman lever under graviditeten. Den nya studien som precis presenterats visar att just mängden protein har en påverkan. Forskarna har undersökt djur, men mekanismen är den samma hos människor, enligt forskarna.

Syftet med undersökningen var att kunna finna effektiva sätt som kan förebygga och behandla olika typer av medfödda missbildningar i ansiktet. Dessutom ville forskarna öka kunskaperna om vad en bra graviditetskost bör innehålla. Fynden visar enligt,  Andrei Chagin, professor i molekylär medicin vid Göteborgs universitet: “den avgörande betydelsen av att upprätthålla en välbalanserad kost under graviditeten, med särskild uppmärksamhet på proteinintag. Insikterna öppnar nya vägar för att förstå det intrikata samspelet mellan genetik, livsstil och bildandet av våra unika ansiktsegenskaper.”

Här kan du läsa mer om studien:
Studie: The level of protein in the maternal murine diet modulates the facial appearance of the offspring via mTORC1 signaling. https://doi.org/10.1038/s41467-024-46030-3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *