Stoppa bara ner lite lakrits i godispåsen

Svenskarna är bäst i världen på att äta lakrits. Att lakrits kan höja blodtrycket är inget nytt. Men en ny studie visar att även små mängder, som man tidigare trodde var en säker nivå, påverkar blodtrycket.

Pannacotta med lakritsbär Foto: Caroline Maino

Alla vet att godis inte är särskilt nyttigt att äta. Det innehåller för mycket kalorier, men knappt någon näring alls. Trots kunskapen – kan vi inte låta bli – det är ju så gott. Varje år konsumerar vi i Sverige i genomsnitt nästan 15 kilo choklad och godis per person, enligt Livsmedelsverket. Särskilt förtjusta är vi tydligen i godiset lakrits, vi konsumerar mest i världen. Totalt sett konsumerar svenskarna nästan två kilo lakrits per person och år. Förkärleken för lakrits delar vi med våra nordiska grannar. Även nederländarna och tyskarna är stora konsumenter av just lakrits.

En ny studie från Linköpings Universitet visar dock att för mycket av det svarta godiset, inte är särskilt bra för hälsan. Kunskapen att lakrits kan höja blodtrycket är inte ny. Nu kan forskarna dock visa att också små mängder lakrits höjer blodtrycket, vilket kan belasta hjärtat.

Det är ämnet glycyrrhizinsyra som finns i lakritsen som så att säga är boven i dramat. Den påverkar vätskebalansen i kroppen. Att få i sig 100 milligram glycyrrhizinsyra per dag har ansetts som en säker mängd. Men forskarna kan nu visa att även den rekommenderade mängden påverkar blodtrycket.

Peder af Geijerstam läkaren och forskare vid Linköpings universitet säger till https://www.forskning.se/:

“I studien såg vi att ett dagligt intag av lakrits som innehöll 100 milligram glycyrrhizinsyra höjde blodtrycket hos unga friska personer. Det har tidigare inte visats vid så små mängder lakrits.”

Deltagarna i studien var mellan 18 och 30 år gamla.

Läs mer på:

Här kan du läsa hela studien:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916524000194?via%3Dihub


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *