Måndag 1 april

Första april, firas i många länder* Eftersom man i Frankrike säger ”poisson d´avril” (som betyder april-fisk) till den man lurar på första april, kan väl fisk passa bra att äta just den 1 april och till exempel denna smarriga rätt, torsk eller kummel med tomat-baconsås och ansjovis.
Kah b-Nisan, Akitu, Assyriska nyåret*. I år blir det år 6774.  Assyrier/syrier världen över firar nyåret Akitu. Assyrier och syrianer tillhör samma folkstam och har sitt geografiska ursprung i forntidens Mesopotamien, som motsvarar delar av dagens Iran, Irak, Syrien och Turkiet. I Sverige lever idag cirka 100 000-120 000 assyrier/syrianer. Kultursmakarna kan tipsa om grönsaksrätten Tabuolle, och två varmrätter – Frike med kött, mandel och pinjenötter samt Auberginegryta med lamm.

Danskt aprilskämt 2001

Danskt aprilskämt år 2001. Foto från Wikipedia

Frike med köttgryta, mandel och pinjenötter
Foto: Lena Ahlström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *