Flera verktyg behövs för att äta bra mat

Det är ingen direkt nyhet att nyttig mat är bra både för hälsan och miljön. Däremot är det inte alltid lätt att göra bra val. Nordiska ministerrådet föreslår nu flera verktyg som ska hjälpa oss att lägga hälso- och miljösmart mat på vår tallrik.

Exempel på bra mat. Foto Helene Götberg

Den mat som vi idag äter i norden är inte hållbar för naturen, enligt en ny rapport från Nordiska rådet. Danmarks livsmedelskonsumtion har till exempel nästan den högsta påverkan på klimatet i världen, med 45 procent högre koldioxidutsläpp än genomsnittet. Men även den norska och den finska konsumtionen påverkar utsläppen på ett negativt sätt.

Nordbornas diet är inte heller hållbar för hälsan. Det senaste åren har övervikten ökat i de nordiska länderna. I Sverige är 51 procent av svenskarna i dag överviktiga och 52 procent av danskarna. Människor som drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes har också blivit fler.  Den här typen av sjukdomar har ofta ett samband med livsmedel som innehåller för höga halter av salt, socker och fett. Dessutom för lite grönsaker och frukt.

Det finns dock inte ett sätt att förändra de nordiska matvanorna. Forskarna rekommenderar en kombination av insatser som utgår ifrån vad människor har med sig, vilken situation de lever i och hur människor påverkas. Leneisja Jungsberg, en av forskarna som varit med och tagit fram rapporten säger i ett pressmeddelande:

“Vill man få nordborna att förändra sina matvanor är det viktigt att överväga en kombination av policyinstrument och incitament. Skatter och subventioner spelar en betydande roll men de måste kompletteras med ytterligare åtgärder som informationskampanjer och motiverande insatser.”

Några av rekommendationerna är:

  • Utveckla kött- och sockerskatt, samt subventioner på grönsaker och frukt
  • Stärk offentlig upphandling och utbildning
  • Utveckla en nordisk livsmedelsmärkning för klimatet
  • Ta fram gemensamma nordiska riktlinjer för att minska marknadsföringen av ohälsosam mat

Här har du rapporten: Policy tools for sustainable and healthy eating, https://www.norden.org/sv/node/86245

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *