Högtider att uppmärksamma från 23 februari till 4 mars

På torsdag – den 29 februari – är det Skottdagen, eftersom det i år är skottår. Solåret är 365 dagar, 5 timmar, 48 minuter och 45 sekunder. Den extra tiden samlas ihop till en skottdag vart fjärde år. Den ligger i februari som för länge sen var årets sista månad. Är du kvinna kan du passa på att fria denna dag – läs mer om den traditionen här. Vi andra kan fira med Vitlöksfrästa ärtskott. I helgen tar nyårsfirandet i Kina och Sydkorea slut med Yanxiao – Lyktfesten till andarna avslutar nyårsfirandet . Då är Tangyuan – klibbiga risbollar – ett måste. Det finns även åtta länders nationaldagar och hälften så många matrelaterade dagar att uppmärksamma de närmsta tio dagarna. Kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras av ännu fler högtider att uppmärksamma.

Vykort från 1908 om dagen då kvinnor kunde fria, skottdagen.

I  Vår kalender uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 23 februari
Bruneis nationaldag*. Landets nationalrätt Ambuyat har månghundraåriga rötter.
Guyanas nationaldag*, firar självständighet från Storbritannien 1966.


Lördag 24 februari
Estlands nationaldag*. Dagen firar att landet blev självständigt från Ryssland 1918. I Sverige finns ungefär 10 000 ester födda i Estland. Ungefär 35 000 svenskar har estniskt påbrå, det vill säga åtminstone en estnisk förälder. Kultursmakarna föreslår en Surkålsgryta med fläsk på Estlands nationaldag. Baka födelsedagskringla till fikat.
Sverigefinnarnas dag. Grillad lax med sparris passar bra som förrätt och som tillbehör på buffébordet. Du kan också byta ut laxen mot färsk tonfisk, torsk eller en mer sällsynt fisk, stor havsabborre.
– Yanxiao – Lyktfesten till andarna avslutar nyårsfirandet i Kina, Sydkorea  infaller på den 15:e dagen av nyårsfirandet. Då är Tangyuan – klibbiga risbollar – ett måste.
– Magha Puja – Sanghadagen (buddhister). Dagen firas till minne av när över tusen av Buddhas efterföljare spontant samlades för att lyssna till hans undervisning. Dagen hyllar gemenskapen, sangha, mellan alla som följer Buddhas lära. Magha puja firas bland annat med meditation, predikningar och ljusprocessioner berättar Multureligiös almanacka.
– Laylat al Bara´ah – Natten kallas för förlåtelsens natt och infaller I mitten av månaden sha´ban, cirka två veckor före ramadan. Muslimer ber under natten om Guds vägledning och förlåtelse för sina synder. För shiamuslimer är detta också dagen för den tolfte och sista imamens födelse, berättar Multureligiös almanacka. I Pakistan och Indien äter man gärna den klassiska desserten från Indien och Mellanöstern Halvah i samband med Laylat al Bara´ah.


Söndag 25 februari
Kuwaits nationaldag*. Machboos – en kryddstark kycklinggryta – lär vara Kuwaits nationalrätt, liksom den är Bahrains dito.
Grapefruktens dag*. Denna citrusfrukt är rik på mineraler och en halv grapefrukt innehåller hela dagsbehovet av C-vitamin.


Måndag 26 februari
– Ayyám-i-Há (4 dagar) (bahá´ier). Fyra extra dagar i bahaiernas kalender för att få ihop dagarna under ett år. Vid denna högtid utför man handlingar av välgörenhet, ger gåvor till vänner och familj och deltar i sociala sammankomster. Dagarna infaller just innan fastan börjar.


Tisdag 27 februari
Dominikanska republikens nationaldag*
– Meänkielidagen* – meänkieli är ett av Sveriges fem minoritetsspråk. Meänkielidagen är en av fyra tillfällen om året då föreningen Meänmaa firar det tornedalska språket och kulturen med olika kulturarrangemang. Läs mer på Institutet för språk och folkminnen.


Onsdag 28 februari
Kalevaladagen* – den finska kulturens dag. I finsk mat möts öst och väst. Närheten till naturen går som en röd tråd genom alla recept. Till de mer traditionella maträtterna hör ugnsgröt, piroger och grytor. Men här förmedlar vi recept karelska piroger.


Torsdag 29 februari
– Skottdagen – I år, 2024, är det skottår. Solåret är 365 dagar, 5 timmar, 48 minuter och 45 sekunder. Den extra tiden samlas ihop till en skottdag vart fjärde år. Den ligger i februari som för länge sen var årets sista månad. Tidigare inföll skottdagen den 24 februari som är den 55:e dagen på året i den gregorianska kalendern. Då återstår 310 dagar av året (311 under skottår). 1996 ändrades detta, så att skottdagen från och med 2000 infaller den 29 februari.  Vitlöksfrästa ärtskott kan hur som helst passa denna dag. Är du kvinna kan du passa på att fria denna dag – läs mer om den traditionen här.


Fredag 1 mars
Baba Marta,*, välkommen våren! firas i Bulgarien. Yoghurtsoppan Tarator är väldigt populär i landet.
Bosnien Herzegovina firar självständighetsdag* till minne av då landet blev självständigt från Jugoslavien 1992.
Antikens Rom firade nyår den 1 mars*. Namnen på våra månader kommer också från den tiden.
– Internationella dagen mot diskriminering (FN)*.
– Världsböndagen för fred och kristen enhet. Dagen infaller den första fredagen i mars.


Lördag 2 mars
– Texas nationaldag*, vid sidan om USA:s 4 juli.


Söndag 3 mars
Bulgariens nationaldag* – firar självständighet från Osmanska riket 1878. Yoghurtsoppan Tarator är väldigt populär i landet.
Mors dag i Georgien*.
– World wildlife day* (FN)
– Världsnaturdagen (WWF)* – På Världsnaturdagen går WWF samman med företag och organisationer världen över för att ta bort naturkopplingarna i deras varumärken. Syftet är att belysa den dramatiska förlusten av biologisk mångfald globalt och de sociala och ekonomiska risker det innebär. Enligt Världsekonomiskt Forum är mer än hälften av världens BNP beroende av natur och fungerande ekosystem. Samtidigt visar WWFs senaste Living Planet Report att populationerna av vilda djur som däggdjur, fåglar och fiskar i genomsnitt minskat med 68 procent sedan 1970.
– Hinamatsuri (japansk tradition)* – Dockfestivalen, firar flickor och man ber för deras fortsatta hälsa och lycka.
– Mandelkubbens dag*
– Vasaloppet – körs den första söndagen i mars. Loppet går de nio milen från Berga By i Sälen till Mora. Blåbärssoppa och Vasaloppet hör ihop sedan 1958. Här är ett recept för soppa på dessa nyttiga bär. Läs Lars Nicanders artikel från 2014, när Vasaloppet fyllde 90 år.


Måndag 4 mars
Bananens dag*. Vår populäraste frukt är mycket nyttig – men egentligen är bananen ett bär. Gör Linda Bakkmans stärkande bananpannkakor.
– Ostbågens dag* – för att göra egna ostbågar behöver du en högtrycksmaskin, men vi kan tipsa om recept på förrätt hos matklubben.se.
Guam – firar självständighetsdagen den 1:a måndagen i mars. Guam är ett amerikanskt autonomt territorium i ögruppen Marianerna i västra Stilla havet. Det är det självstyret som uppmärksammas. FN anser området vara ett icke-självstyrande område. Passa gärna på att test en populär kycklingrätt med ananas och kokos denna dag.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *