Pasta alla Norma

Pasta alla Norma är en klassisk italiensk pastarätt med få ingredienser men med fantastiskt goda smaker. Byt ut den lagrade ricottan i receptet mot fetaost om du inte hittar lagrad ricotta.

Pasta Norma är en av Italiens mest lagade rätter och äts kanske i samband med firandet av festivalen i Cefalú 2-6 augusti. Foto: Lena Ahlström

För 4 personer

  • 400 g pasta
  • 2 auberginer
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 burkar hela konserverade tomater
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 kruka basilika
  • lagrad ricotta

Gör så här:

  1. Mosa tomaterna i en bunke. Skala vitlöken och häll i olivolja i en kastrull.
  2. Stek en vitlöksklyfta tills den är och gyllene. Tillsätt tomaterna, salt och lite färsk basilika. Låt koka på medelvärme, rör om då och då.
  3. Skiva den andra vitlöksklyftan tunt och lägg åt sidan.
  4. Tärna auberginen. Hetta upp en djup stekpanna med ca 1 dl olivolja. Stek auberginen på medelvärme tills den blir mjuka och gyllene. Salta och peppra.
  5. Tillsätt den skivade vitlöken och stek tills den får lite färg. Stäng av värmen.
  6. Koka upp en kastrull med saltat vatten och koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
  7. Blanda under tiden ihop auberginen med tomatsåsen.
  8. Häll av pastavattnet och blanda i pastan med tomatsåsen, olivolja och salt och peppar, blanda ihop ordentligt, smaka av.
  9. Servera med färsk basilika och riven ricotta.
Pasta Norma på väg att lagas. Foto: Lena Ahlström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *