Fredag 5 maj

Frihetsdagen, Bevrijdingsdag*, firas i Nederländerna till minne av den tyska kapitulationen under andra världskriget. Vi tipsar om en meny vi fått rekommenderad av nederländska Maartje: Grönsakssoppa med vermicelli, grönsaksgrytan Hutspot med korv och den himmelska efterrätten Hangop med yoghurt, grädde, päron och jordgubbssås.
Kodomo no hi, Barnens dag i Japan*. Den japanska sötsaken Kashiva mochi äts gärna denna dag.
– Internationella kebabdagen*. Här är recept på en lättlagad variant av kebab.
– Grillens dag. Dagen instiftades av Grillfrämjandet och den infaller den första fredagen efter 1:a maj. Det finns gott om goda grillade rätter. Vi förmedlar recept på bland annat: Grillad regnbågslax och färsk sparris – avokado- och limesås , Sesammarinerade biffspett med smak av vitlök och ingefära, Masgouf – fisk grillad över öppen eld, Iraks nationalrätt,  Grillade majskolvar – för en lyckad amerikansk grillfest,  Grillad långarygg med kokos och lime,  Grillad savoykål med kapris och citron, Grillad kibbeh med gurk och yoghurt-sallad
Vesak, Buddhadagen – Vesak är buddhismens största högtid och firas över hela Sydostasien. Dagen firas i samband med den första fullmånen i maj. I Japan firas dagen alltid den 8 april och kallas Hanamatsu. Dagen firas till minne av att Siddhartha Gautama (prinsen som senare blev Buddha) föddes, att han blev upplyst och dog vid den första fullmånen i maj, enligt traditionen. Kheer, som är en söt risgrynsgröt serveras ofta för att påminna om historien om Sujata, en jungfru som erbjöd Buddha en skål liknande rismjölkgröt. Dagen firas med vegetarisk mat – ett tips kan vara denna nudelsoppa med grönsaker och tofu som finns i skriften Den mångkulturella måltiden.
– Buddhas födelsedag – firas denna dag bland annat i Nepal, Indien, Sri Lanka, Kina och Korea. I Korea firar man genom att tända lotuslyktor och templen erbjuder gratis mat och te. Den söta risgrynsgröten Kheer  serveras ofta för att påminna om historien om Sujata, en jungfru som erbjöd Buddha en skål liknande rismjölksgröt. (Se även Vesak, Buddhadagen ).

Grillade grönsaker till grillens dag. Foto Caroline Maino

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *