Onsdag 9 november

Kambodjas nationaldag – (firar självständighet från Frankrike 1953). Vi rekommenderar ”Amok” som är Kambodjas nationalrätt. I landet odlas även den speciella kampotpepparn – läs mer om den.
– Årsdagen av Kristallnatten / Novemberpogromen år 1938. Natten mellan den 9 och 10 november 1938 brändes och förstördes över 1 400 synagogor och bönehus i Tyskland. Judiska butiker och bostäder vandaliserades. Judar misshandlades, mördades och många begick självmord i desperation. Enligt senare forskning mördades omkring 400 judar under natten den 9–10 november. Tillsammans med självmorden och dödsfallen i koncentrationslägren den närmaste tiden efteråt beräknas det totala antalet dödsoffer för hela pogromen vara runt 1 500. Läs mer om Novemberpogromen på Forum för levande historia.
Loi Krathong (buddhister i Thailand) – Vattenandarnas fest, en thailändsk festival som firas vid fullmåne i den tolfte månaden i den thailändska månkalendern. Den firas genom att vackert dekorerade ”kronor” av palmblad sätts ut i åar och floder. Kronorna eller krathongerna är tända ljus i sig som lyser upp i natten. Under Loi Krathong är det också populärt med skönhetstävlingar till minne av den mytologiska drottningen Nopphamat, berättar Multireligiös almanacka.

Kristallnatten – natten mellan den 9 och 10 november 1938 – brändes och förstördes över 1 400 synagogor och bönehus i Tyskland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *