Torsdag 14 juli

Torsdag 14 juli
Frankrikes nationaldag *– firar minnet av stormningen av Bastiljen som inledde franska revolutionen 1789. är DN frågade fransmän för fem år sedan om landets nationalrätt, blev svaret den lite anspråkslösa ”Steak frites”, som betyder biff med pommes frites.
Här förmedlar vi DN:s recept på Steak frites. Här förmedlar vi även fransmannen Thierrys recept på Ratatouille.
Franska territorier och departement nedan firar också Frankrikes nationaldag:
– Franska Guyana
– Franska Polynesien
– Guadeloupe
– Martinique
– Réunion
– Saint-Pierre och Miquelon
– Wallis- och Futunaöarna
Irak, republikens dag. Iraks nationalrätt är ”Masgouf” (Masgûf) som är karp smaksatt och fylld med en marinad av olivolja, salt, bergsalt, tamarind och gurkmeja som grillas över öppen eld.
– Ölets dag – infaller tredje onsdagen i juli. Dagen är instiftad av Sveriges Bryggerier 2012 som ett sätt att hylla bryggeriernas skyddshelgon Gambrinus. Denna dag håller många bryggerier som är medlemmar i Sveriges Bryggerier öppet hus för allmänheten. Förväxla inte dagen med internationella öldagen som infaller första fredagen i augusti. Om du vill hylla ölet med en maträtt kan Sjömansbiff vara ett tips. Här är ett recept.
– Chokhor duchen – Firas inom tibetansk buddhism till minne av när Buddha höll sin första undervisning i hjortparken Sarnath i Indien. Buddha förklarade de fyra ädla sanningarna och satte ”lärans hjul” i rullning. Buddhister i Tibet besöker heliga platser där de offrar rökelse och hänger upp böneflaggor, berättar Multireligiös almanacka.


Ratatouille – en fransk specialitet. Foto: Thierry

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *