Fredag 24 juni

– Johannes döparens dag* Den helige Johannes Döparens dag (protestanter) firas sex månader före jul. Johannes Döparen var den sista av de profeter som förutsåg att Kristus, Guds son, skulle komma. Det var Johannes som döpte Jesus i Jordanfloden.
– Jesu heliga hjärtas dag (katoliker). Denna högtid firas tredje fredagen efter pingst. Hjärtat symboliserar Jesus kärlek till människosläktet och är därmed även en påminnelse om Guds barmhärtighet, eftersom Jesus är både Gud och människa.
– Midsommarafton – Sedan urminnes tider firar vi sommarsolståndet – årets längsta dag och en natt så kort att den knappt märks. Läs om hur midsommar firas i Leksand. Här kommer ett par tips på maträtter med ursprung i Dalarna: Knäckepizza på Leksandsbröd och Änglapaj. Andra tips är att fira med sill, jordgubbar – en pavlova med jordgubbar till exempel och dans runt majstången, och varför inte genom att satsa på midsommar Latino som numera firas på många håll i Sverige. På Järvafältet i Stockholm är det ofta en stor folkfest, berättar Mångkulturella almanackan.


Midsommar Foto: Caroline Maino

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *