Fredag 18 mars

Arubas nationaldag* – Den lilla ön Aruba i Karibien med drygt 100 000 invånare firar den 18 mars sin självständighet från sina holländska kolonisatörer. Fisk i alla dess former förekommer i Arubas matkultur. En favorit är Pisca den foil (fisk i folie).
– Internationella sömndagen – Varje år fredagen före vårdagjämningen arrangerar worldsleepday.org olika aktiviteter för att öka kunskapen och sprida budskapet om hur viktigt det är med god sömn. Läs mer på sidan träffpunktsömn. Varför inte baka en drömtårta: Drömtårta – Drömrulltårta – recept – Recepten.se
– Laylat al Bara´ah – Natten kallas för förlåtelsens natt och infaller I mitten av månaden sha´ban, cirka två veckor före ramadan. Muslimer ber under natten om Guds vägledning och förlåtelse för sina synder. För shiamuslimer är detta också dagen för den tolfte och sista imamens födelse, berättar Multureligiös almanacka. I Pakistan och Indien äter man gärna den klassiska desserten från Indien och Mellanöstern Halvah i samband med Laylat al Bara´ah.
– Holi – färgernas fest (hinduer). Holi är en färgglad vårfest som firas I två dagar. Man tänder stora brasor och kastar färgpulver eller färgat vatten på varandra. Efter festligheterna äter man en festmåltid bestående av sötsaker och läckra grönsaksrätter. En rätt som hör ihop med Holi är Dahi Vada.
– Hola mohalla (sikher) – är en vårfest och försvarsuppvisning. Liksom i den hinduiska färgfesten Holi förekommer det att man kastar färg på varandra. Hola Mohalla firas också med tävlingar i allt från kampsport till poesi, berättar Multireligiösa almanackan.

Fisk i folie
Fisk i folie passar på Arubas nationaldag den 18 mars.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *