Den första söndagen i maj är det nässlans dag. Nässlan är en välkommen vårprimör att njuta av. Den är en väldigt nyttig primör. Ta på dig handskar och plocka nässlor när de just kommit upp ur jorden eller plocka bara den övre delen om nässlorna hunnit växa till sig. Varför inte pröva en pesto på nässlor. Här har vi hittat ett recept på Husmor Lisas blogg:
Ingredienser, 4 pers:
Ca 2 liter nässlor
1-2 dl fin olivolja extra vergine med fruktig smak
2 msk örtsalt
1 msk sherry
2 dl parmesanost
4-8 ramslökar
Gör så här:
* Skölj nässlorna noga och ta bort så mycket av stammarna som möjligt
* Fräs nässlorna på medelhög värme i lite av olivoljan
* Häll på vatten så det täcker nässlorna (ca 1-2 dl beroende på västkemängd i nässlorna)
* Koka ihop cirka 10-15 minuter, nässlorna ska vara helt kokta
* Smaka av med sherry och örtsalt. Lägg i ramslök klippt i bitar och häll i resten av olivoljan (tillsätt så mycket att mixandet går lätt).
* Mixa till en slät smet. Blanda ned riven parmesanost.
* Servera med nykokt spaghetti – eller varför inte slunga färskpotatis i peston?
Annars kan man ju laga en nässelsoppa med ägghalvor.