Valborgsmässoafton firar vårens ankomst i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj. Valborgsfirandet inleder sommarhalvåret.
I Sverige firar vi med att sjunga in våren, gärna vid en eld tillsammans med släkt och vänner.
Exempel på varmrätter som kan tillagas i förväg och bara värmas upp är denna auberginegratäng.
Ingredienser till 4 portioner
2 (ca 500 g) auberginer, skalade och skivade
1–2 tsk salt
olivolja
Tomatsås
3 vitlöksklyftor, hackade
1 burk (400 g) krossade tomater
1 tsk torkad timjan
1 tsk salt
vit- eller svartpeppar
1–2 tsk strösocker
400 g mozzarellaost
1 1/2 dl (140 g) pesto
50 g riven parmesanost
Gör så här:
- Bred ut auberginerna i durkslag, salta. Låt rinna av 30 minuter.
- Torka av saltet, lägg på smord plåt.
- Sätt in dem i ugnen på 190 grader i cirka 20 minuter.
- Bryn vitlöken i 1–2 matskedar olja.
- Blanda med övriga ingredienser till tomatsåsen.
- Koka ihop till krämig röra. Smörj en ugnssäker form.
- Bred ut det mesta av tomatsåsen.
- Varva aubergine med mozzarellaskivor.
- Fördela peston, resten av tomatsåsen och parmesanen.
- Grädda i 190–200 graders ugnsvärme cirka 30 minuter.