Zongzi (粽子) är en slags klibbigt ångkokt ris som är invirat i bambublad. Zongzi äts gärna i Zheijangprovinsen när det är Quingmingfestivalen, gravstädningsdag, i Kina, vilket vanligen är 4 eller 5 april. Även under Drakbåtsfestivalen, som ofta infaller under juni, är de populära.
Det finns i princip två olika typer av zongzi, berättar sajten Mittensrike, de salta och de söta. De salta är av den matiga typen och innehåller förutom riset även något slags kött, till exempel bacon. Receptet nedan är den typen.
De söta kan innehålla vindruvor, dadlar, azukibönor och så vidare, tillsammans med riset. När man äter den söta sorten är det även vanligt att man doppar de i socker innan man stoppar de i munnen.
Anledningen till att man använder bambublad när man gör zongzi är att bambubladet har en så fet yta att det klibbiga riset inte fastnar på bladet. Därmed är det enkelt att servera lagom portionsstorlekar av zongzi.
Ingredienser till 20 Zongzi:
40 stora torkade bambublad (2 till varje zongzi)
20 långa snören (för att binda ihop knytena)
1 kg långkornigt klibbigt ris
2 kg fläsk, skuret i kuber om 3 gånger 3 cm
10 saltade ankäggulor
40 små torkade svarta shiitake svampar
20 torkade, skalade kastanjer
10 salladslök, skurna 1 cm långa bitar
500 g torkad rädisa
100 g mycket små torkade räkor
200 g råa, skalade jordnötter (med ”skinn”)
1/2 kopp sojasås
1/4 dl risvin
vegetabilisk olja
5 vitlöksklyftor, grovt krossade
1 tsk svartpeppar
1-1/2 tsk socker
2 stjärnanis
1 tsk fem kryddor-pulver
Gör så här:
Börja med att förbereda och laga ingredienserna
1. Lägg riset i blöt i vatten i tre timmar, häll av.
2. Fräs kuberna av fläskköttet i några minuter. Lägg i kastanjer, soja , risvin, peppar, 1 tsk socker, stjärnanis och fem kryddor-pulver, koka upp, sätt på lock och låt sjuda i 1 timme. Ta upp fläsket och kastanjerna ur vätska och ställ åt sidan.
3. Koka jordnötterna tills de är mjuka (30 minuter till 1 timme).
4. Lägg svampen i blöt tills den är mjuk. Rensa och skär svampen i 2 eller 3 bitar. Woka med lite vätska från fläskgrytan.
5. Halvera ankäggulorna.
6. Skär den torkade rädisan fint och stek med 1/2 tsk socker och vitlök.
7. Fräs vårlöken tills den doftar.
8. Fräs räkorna i ett par minuter.
9. Tag en stor bunke eller skål och lägg i ris, jordnötter, rädisor, räkor, salladslök, lite vätska från blandningen i grytan och 2 matskedar olja. Blanda väl.
Så här gör du zongzi-knytena
1. Lägg bambubladen i blöt i varmt vatten i 5 minuter för att göra dem mjuka, innan du tvättar dem noga i kallt vatten.
2. Blöt snörena för att göra dem mer följsamma.
3.Ta 2 bambublad, med bladnerven utåt. De ska överlappa varandra i längdriktningen i motsatta riktningar (den spetsiga änden av ett blad ska peka mot mot den rundade änden av den andra).
4. Håll bladen med båda händerna omkring 2/3 av vägen längs deras fulla längd. Böj dem vid denna punkt, så att de är parallella på längden samt även överlappar varandra. Detta borde innebära att du har en bladpåse som en kopp stadigt i ena handen.
5. Lägg liten mängd risblandning och tryckt till och packa med en sked.
6. Tillsätt 1 bit vardera av fläsk, kastanjer, svamp, ankäggula.
7. Tillsätt mer ris tills du nästan har fyllt en påse. Tryck till och packa med en sked.
8. Vik bladen över öppningen på zongzi, fortsätt sedan runt på sidorna tills zongzi är ordentligt inlindad. Zongzi bör vara pyramidformad med skarpa kanter och spetsiga ändar. Klipp bort överflödigt blad med en sax.
9. Bind ihop zongzi tätt precis som skosnören med en dubbelknut. Normalt knyts flera zongzi ihop till en bunt.
10. Ångkoka i 1 timme, packa upp och servera.
Hur ångkokar man? Om du har en bambuångare placerar du den i en gryta eller wok över kokande vatten. Vattnet ska inte komma i kontakt med knytena. Om du inte har en ångare kan du koka upp lite vatten i en gryta, placera två eldfasta portionsformar i botten av grytan och placera en tallrik över formarna.
Källor:
http://www.eatingchina.com/recipes/zongzi.htm
http://www.mittensrike.se/om-kina/kinesisk-mat/
http://www.kinesiskmat.se/category/recept/page/2/