Holi – den glada färgfestivalen

När vintern är slut och våren kommer firas den glada smått kaotiska färgfestivalen Holi i hela Indien. Vintern ska städas ut och vårens ankomst firas med fest i två dagar, i år – 2021 – infaller Holi 29 – 31 mars. Man tänder eldar och kastar färgpulver eller färgat vatten på varandra. 

Ingenjörstudenter i Kerala firar Holi. Foto från Wikipedia

Ingenjörstudenter i Kerala firar Holi.
Foto från Wikipedia

Holifesten firas i mitten av den sista månaden i den hinduiska kalendern och en fest då man gläder sig åt att vintern är över, våren kommer och åt livet i största allmänhet. Det är en fest då man kopplar av och har roligt. Bakgrunden till Holi är legenden om Hirankashyap – en mäktig ond makt som stred med gudarna och vann, berättar UR, Utbildningsradion. Hirankashyap blev då väldigt egoistisk och krävde av folket att det skulle sluta be till gudarna. Eftersom människoarna var rädda för honom lydde de.

UR berättar vidare att hans son Pralhad däremot, var på gudarnas sida och lydde inte sin fars order. Hirankashyap blev då väldigt arg och försökte straffa Pralhad hårt. Men gudarna skyddade Pralhad, som klarade sig oskadd undan sin fars ilska. Hirankashyap hade en syster som hette Holika. Hon hade den egenskapen att eld inte kunde skada henne. Därför beordrade Hirankshyap Holika att ta Pralhad i sitt knä och sätta sig i en stor eld. Då Holika gjorde det blev hon trots allt bränd i elden, medan Pralhad klarade sig. Det är denna sägen som ligger till grund för firandet av Holi, då man tänder eldar och ber till gudinnan Holi om lycka och framgång.

Holikaträd brinner framför Jagdishtemplet i Udaipur, Rajasthan. Foto från Wikipedia

Holikaträd brinner framför Jagdishtemplet i Udaipur, Rajasthan. Foto från Wikipedia

Festligheterna börjar med att man tänder eldar på offentliga platser. Man kan tända eld på Holikaträdet som liknar en svensk majstång som smyckats med blommor och tyg. Det brinnande trädet påminner om legenden och elden ska jaga bort vinterkylan.  Efter brasorna följer en natt av fest med dans och sång på gator och torg. I princip festar man inte i hemmet.

UR berättar vidare att dagen efter Holi – Dhuleti – börjar den egentliga färgfesten. Det är då det är dags för att kasta färg! Så räkna med att bli nerstänkt med färg om du är i Indien under Holi. Särskilt barnen älskar att kasta färg på de vuxna. Man släpper även vattenfyllda ballonger från balkongerna, och det dröjer inte länge förrän allt och alla är täckt med vatten och färgpulver. Gator och människor lyser i rött, silver, grönt, gult och blått.

I norra Indien, I regionen Braj, slår kvinnorna männen på skoj. Männen skyddar sig med sköldar. Denna dag får männen acceptera vadhelst kvinnorna gör med dem. Denna ritual kallas Lath Mar Holi. Foto från Wikipedia

I norra Indien, I regionen Braj, slår kvinnorna männen på skoj. Männen skyddar sig med sköldar. Denna dag får männen acceptera vadhelst kvinnorna gör med dem. Denna ritual kallas Lath Mar Holi.
Foto från Wikipedia

I städerna Nandagow och Barsana är festligheterna som störst. Här startar firandet en vecka tidigare än i resten av Indien och det firas intensivare än på andra ställen – antagligen för att Krishna växte upp i Nandagow. Männen i Nandagow försöker sätta sin flagga på Shri Radhikajis tempel i Barsana, men möts av Barsanas kvinnor. Kvinnorna jagar dem med långa pålar och männen räddar sig in i templet. I denna lekfulla strid försöker männen undvika att bli tillfångatagna – krigsfångar kläs upp i kvinnokläder och tvingas att dansa. Nästa dag är det männen i Barsana som invaderar Nandagow. Beväpnade med färgpulver är det då Nandagows kvinnor som jagar männen utefter gatorna.

Holi firas av indier i hela världen, här i USA. Foto från Wikipedia

Holi firas av indier i hela världen, här i USA.
Foto från Wikipedia

Holi firas av indier över hela världen.

Efter festligheterna äter man en festmåltid bestående av sötsaker och läckra grönsaksrätter. En rätt som hör ihop med Holi är Dahi Vada.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *