Jollof ris – kallas också Benachin som betyder en skål på Wolof, ett av många språk som talas i Gambia. Jollof ris är en populär rätt i västra Afrika. Senegaleserna säger att rättens ursprung är från staden Saint-Louis, på 1800-talet under den franska kolonisationen.
I Saint-Louis lagas en variant som kallas thiéboudiène penda mbaye.
Innehållet kan varieras i oändlighet. Basen är ris, tomater, tomatpasta, lök, salt och chili. Sedan kan man variera med olika typer av grönsaker, fisk, skaldjur, kött och kryddor.
Till traditionella rätter i Gambia räknas även:
Domoda – Köttstuvning i jordnötsås serverad med ris som vi förmedlade ett recept till i samband med Gamias nationaldag den 18 februari.
Superkanja – En mix av curry, palmolja, lök och chilipeppar med fisk eller kött som kokas ihop serverad med ris.
Chicken Yassa – Kyckling kokad med lime, lök och svartpeppar serverad med ris.
Jollof ris – eller som det också kallas”Benachin”
1 kg färsk fisk
2 dl rapsolja
6 dl vatten
1 mogen tomat
4 tsk matskedar tomatpuré
2 gula lökar
1 litet kålhuvud
2 morötter
1 lagerblad
4 dl ris
1 tsk curry
Salt och peppar
Gör så här:
- Dela fisken i två delar.
- Stek fisken i rapsolja tills båda sidorna fått färg.
- Tag upp fisken och lägg den åt sidan.
- Finhacka lökarna, morötterna och tomaten.
- Lägg i den finhackade löken, den hackade tomaten och pastan tillsammans med den heta oljan och kryddorna. Låt blandningen puttra några minuter tills den fått färg.
- Häll i vattnet och låt blandningen koka upp igen. Lägg sedan i den strimlade kålen, morotshacket, lagerblad och eventuella andra grönsaker. Låt detta koka på låg värme i 20 minuter.
- Ta upp grönsakerna och lägg i riset. Låt sjuda under lock i 15 minuter. Lägg sedan i fisken och låt den sjuda tillsammans med riset i 5 minuter.
- Lägg tillbaka grönsakerna och servera med grönsallad.