Blinier – att fira ryska högtider med

Blinier är ryska boveteplättar och en av de rätter som är mest synonym med det ryska köket. Det är inte nödvändigt att använda bovetemjöl, vanligt vetemjöl går fint. Blinierna kan ätas med smetana, kaviar, hackad lök med mera. De passar som dessert eller fika också.

Namnet kommer från det fornslaviska mlin, vilket betyder mala. Då firas att vintern snart är slut och man äter upp sig inför den stora fastan i mars. Läs mer om Maslenitsa, pannkaksfestivalen här. Blinier kan även passa på Rysslands nationaldag den 12 juni.

Blinier är även vanligt i det finska och karelska köket, men tillverkade av vetemjöl och kallas där för ohukainen. De går bra att laga i god tid och frysa in. Det här receptet gjorde vi i vårt gourmetmatlagningsgäng för tiotalet år sedan.

Ingredienser till 4 personer, cirka 15 stycken:

Blinier med traditionella tillbehör. Foto från Wikipedia

Blinier med traditionella tillbehör.
Foto från Wikipedia

15 g jäst
1 äggula
1 tsk salt
1 ½ dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
2 dl mjölk – fingervarm
1 dl pilsner
1 äggvita
Smör till stekning

Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader, det vill säga fingervarm. Rör ut jästen med lite av mjölken, tillsätt äggula, salt, mjöl samt resten av mjölken. Rör smeten jämn och fin.  Blanda ner pilsner. Täck över bunken och låt den jäsa i en timme.

Vispa vitan till hårt skum och vänd ner den när smeten är färdigjäst. Grädda på båda sidor i en plättlagg på svag värme.

Lägg upp på fat och servera med tillbehören vid sidan eller lägg upp ca 2-3 blinier per tallrik och garnera med tillbehör.

Tips på olika tillbehör:
•  Smetana, sur grädde, som kan göras av crème fraiche som fått stå utrörd med 1-2 droppar ättikssprit i rumstemperatur. Eller helt vanlig crème fraiche eller gräddfil.
•  Rom av något slag, t.ex. laxrom, löjrom eller ishavsrom samt hackad gul eller röd lök och gräslök samt dill och en liten citronklyfta. Gräddfil, hackat hårdkokt ägg och strimlad gravlax.
•  Gräddfil blandad med rökt kaviar, dill och hackat hårdkokt ägg.
•  Ansjovisfiléer eller sill av något slag samt gräddfil eller lite smält smör. • De är goda som dessert eller fika också – som Mumintrollet gör med hallonsylt och smör. Eller med glass grädde och sylt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *