Kanske en rätt att festa på när det är samernas nationaldag den 6 februari.
Ingredienser till 10 Portioner
- 1,5 kg renkalvytterfilé
- 1 kg kålrot, skalad
- 1,5 kg skalad mandelpotatis
- 3-4 dl kokande mjölk
- 75 g smör salt och riven muskotnöt
- broccoli
- Grönpepparsås
- 5 dl kalvsky (buljongtärning)
- 1-2 dl grädde
- 1-2 msk grönpeppar i lag
- (senor, paryrer och 5 krossade enbär)
- maizena
Gör så här:
- Koka den hela kålroten i saltat vatten tills den är mjuk. Ställ in i avkylningsskåp.
- Koka mandelpotatisen i saltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och ”ånga” den.
- Pressa genom purépress och lägg i smör och det mesta av mjölken, vispa moset luftigt och smaksätt med salt och lite muskot. Behövs det mer mjölk?
- Parera ytterfiléen.
- Fräs paryrer och enbär i fett, tillsätt kalvsky och låt det koka sakta 30 minuter. Sila skyn.
- Skär den kalla kålroten i tunna skivor på skärmaskinen, fördela moset jämnt i mitten av kålrotsskivorna och rulla ihop.
- Salta och peppra ytterfiléen, bryn den runtom och ställ in i 120° varm ugn, sätt i stektermometer och stek tills kärntemperaturen är 58°. Låt vila 15-20 minuter.
- Koka upp den silade skyn med grädde, lägg i grönpeppar och låt såsen koka en stund, red med lite maizena utrört i vatten. Smaksätt med salt
- Värm kålrotsrullarna i ugnen. Ge broccolin ett uppkok i saltat vatten.
Lägg 2 rullar och en broccoli på varje tallrik, häll en spegel av sås vid sidan om och lägg på det trancherade köttet.
Recept och bild har vi lånat från idreren.se.
Läs om samernas nationaldag i en artikel som Kultursmakarna publicerade till nationaldagen 2014.