Vegansk pizza på veganpizzadagen

Den 29 januari är det Veganpizzadagen. Den veganska kosten avstår från alla animaliska produkter, det vill säga mejeriprodukter, kött, fisk, fågel, ägg, honungs- och vaxprodukter liksom olika tillsatser av animaliskt ursprung. Personer som lever veganskt vill avstå från att exploatera djur i den mån det är möjligt och praktiskt.

Som vegan är det viktigt att man har bra koll på vad man äter för att inte drabbas av näringsbrist.  På Livsmedelsverkets sida Veganmat står det: ”När man utesluter en så stor grupp av livsmedel som all mat från djurriket är det viktigt att känna till vilken mat från växtriket som innehåller den näring man går miste om – och ersätta kött, fisk, ägg och mjölk med den. Generellt gäller att ju fler livsmedel som plockas bort, desto högre krav ställs det på att den mat man väl äter innehåller tillräckligt med näring. De näringsämnen som är viktigast att hålla koll på är vitamin B12, D-vitamin, riboflavin, järn, zink, kalcium, selen, jod, omega 3-fetter och protein.” På den sidan finns även mycket mer information om vegansk mat. På andra sidor på Livsmedelsverket finns mycket annan matnyttig information och många andra kostråd.

Den 29 januari är det veganpizzadagen. Pizza kan varieras med veganska pålägg i oändlighet. Den som utesluter osten kan med fördel välja riktigt smakrika pålägg som oliver och grillade grönsaker, berättar sajten veganrecept.se. Den som vill kan strö över vegansk ost. Här förmedlar vi den sajtens recept på vegansk pizza.

Veganpizza

Veganpizza

Ingredienser för 2 personer:
Pizzabotten
•2 dl vatten
•25 g jäst
•4 1/2 dl vetemjöl
•1 msk matolja
•1 tsk socker
•1 tsk salt

Tomatsås
•3 msk tomatpuré
•1 1/4 dl vatten
•1 msk olivolja
•2 msk hackad, gul lök
•1 klyfta vitlök
•1/2 tsk rosmarin
•1 tsk basilika
•svartpeppar
•salt

Fyllning
•1/2 burk grillad paprika eller 2 röda, grillade paprikor
•150 g champinjoner
•2 msk gul lök, hackad
•1+1 msk olivolja
•15 st oliver, svarta eller gröna
•1-2 msk pumpakärnor
•1/2 tsk oregano
•ev 1-2 dl riven, vegansk ost

Gör så här:
Börja med att göra pizzabottnen. Lös jästen i lite av vattnet (det går bra med kallt vatten, 37-gradigt vatten gör att bakningen går snabbare). Tillsätt resten av vattnet och därefter socker, salt och olja. Arbeta i mjölet lite i sänder och knåda därefter degen smidig i 5-10 minuter (den längre tiden om du knådar för hand). Låt jäsa i 30-45 minuter.

Koka under tiden tomatsåsen. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs lök och vitlök tills de mjuknat. Tillsätt tomatpuré och vatten, smula ner örterna och smaka av med salt och svartpeppar. Låt koka ihop på låg värme tills såsen tjocknat.
Ansa champinjonerna. Hetta upp 1 msk av oljan i en stekpanna och fräs champinjoner och lök tills de börjat ta färg. Ställ åt sidan.

När degen jäst färdigt kavlas den ut till två runda pizzor eller en som räcker till en plåt. Pensla bottnen, ända ut på kanterna, med 1 msk olivolja och bred ut tomatsåsen. Fördela champinjoner, oliver och paprika över pizzan. Strö över pumpakärnorna och eventuellt riven, vegansk ost. Grädda pizzan i 225-250 grader tills bottnen är färdig cirka 12-15 minuter. Lyft lite i ena kanten för att kontrollera att den inte är mjuk. Strö över oreganon och servera.
Källor:
http://www.veganrecept.se
http://www.matvett.se/dagsmeny-for-vegan/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Veganism

2 comments for “Vegansk pizza på veganpizzadagen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *