Martin Luther Kings tidlösa värderingar uppmärksammas

Martin Luther King Foto: Wikipedia

Martin Luther King
Foto: Wikipedia

Martin Luther King-dagen firas till minne av Martin Luther King som kämpade för de svartas rättigheter i USA under 1950- och 1960-talen. I USA firas Martin Luther King-dagen varje år den tredje måndagen i januari, vilken infaller nära hans födelsedag den 15 januari. Dagen firas i över 100 länder.

Martin Luther King sköts till döds på ett hotell i Memphis den 4 april 1968. Han befann sig där för att organisera ”the Poor People’s Campaign”, en demonstration för att uppmärksamma fattiga människors situation.

Efter mordet på King utbröt svåra oroligheter i de amerikanska storstäderna. Omfattande bränder och kravaller ägde rum i flera amerikanska städer.

Omedelbart efter mordet på Martin Luther King startades arbetet för att få en hyllningsdag. Martin Luther King föddes den 15 januari och tredje måndagen i januari valdes därför att den är i anslutning till födelsedagen.

Musikern Stevie Wonder skrev låten Happy Birthday som en del av kampanjen och en namninsamling med sex miljoner namn lades fram. År 1983 blev det lag på att dagen är en nationell hyllningsdag i USA. Den firades första gången 1986 och år 2000 hade alla stater i USA infört den. Det är inte alla verksamheter som stänger men generellt uppmärksammas dagen som en medborgarrättsdag och skolor som har öppet kan ha mänskliga rättigheter som tema.

Martin Luther King fick ta emot Nobels fredspris 1964.

Martin Luther King-pris till någon som verkar i Martin Luther Kings anda
Sedan 2003 delas det i Sverige ut ett Martin Luther King-pris av Kristna Fredsrörelsen, Equmeniakyrkan och Sveriges kristna råd. På webbplatsen martinlutherking.se står att läsa att ”Priset ges ut till någon som verkat i Martin Luther Kings anda och för att uppmärksamma och fira de tidlösa värderingar som Martin Luther King kämpade för.”

2018 delades Martin Luther King-priset ut till Fatemeh Khavari som mobiliserade ”Ung i Sverige” och unga ensamkommande i kampen att stoppa utvisningarna till Afghanistan.

2017 års pris gick till journalisten Martin Schibbye. Martin Schibbye är känd för sitt arbete som utlandsreporter. Han har varit på reportageresor i Nepal, rapporterat från den politiska krisen i Thailand 2008-2010 och från en mängd andra länder. För det svenska folket är han förmodligen mest känd för att i suttit fängslad i Etiopien i 14 månader.

Sedan 2003 firas dagen i Sverige på initiativ av Kristna Fredsrörelsen och Svenska Baptistsamfundet (nu Equmeniakyrkan).

Läs mer om hur ”Mannen med en dröm” blev centralgestalt för medborgarrättsrörelsen i USA.

Läs mer om hur Rosa Parks kämpade för svartas rättigheter.

Källor:
Wikipedia
martinlutherking.se
bio.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *