På Sicilien firas Lucia i en procession genom staden

Italiensk LuciaDet finns ingen utbredd tradition att fira Lucia i Italien men i Siracusa där Lucia är skyddshelgon firas Lucia den 13 och 20 december. Lucia är också skyddshelgon i en annan Siciliansk by, Savoca. Här firas Lucia den 13 december och den andra söndagen i augusti (skyddshelgonens dag, festa padronale).

Alla städer i Italien med ett skyddshelgon har en festa padronale då människor går i procession genom staden med skyddshelgonet i spetsen. I Savocas fall får en utvald flicka representera Lucia. I andra fall kan en figur av helgonet bäras genom staden. Savoca, som ligger 17 mil öster om Palermo, förekommer för övrigt i många scener i filmen Gudfadern.

Om hur vår svenska tradition med luciatåg kom till Sverige finns flera teorier. Här är två:

Enligt en teori härstammar det svenska luciafirandet från en germansk protestantisk tradition att låta flickor klädda som jesu barn dela ut presenter. Den svenska traditionen med en vitklädd flicka med luciakrona började dyka upp i överklassfamiljer på julaftnar under 1800-talet.

En annan teori är att luciafirandet utvecklades från en gammal svensk tradition med stjärngossar och vitklädda änglar som sjöng visor under advent och jul.

Vår nuvarande tradition med att en Lucia bär ljuskrona i håret och kommer och bjuder på lussebullar på morgonen den 13 december startade i området runt Vänern i slutet av 1800-talet och spred sig sakta till andra delar av landet under 1900-talet.

Att baka saffransbröd och lussebullar hör till traditionen i Sverige. Här är ett recept på saftiga goda lussebullar.

1 comment for “På Sicilien firas Lucia i en procession genom staden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *