Makluba, palestinsk upp-och-ner-gryta

Det palestinska köket är influerat av kulturer och civilisationer som de islamiska och persiska samt starkt av det turkiska köket. Det liknar andra Levantiska kök, inklusive libanesisk, syriska, israeliska och jordanska.
Palestina har ingen nationalrätt, men här förmedlar vi ett recept från P1-rogrammet Meny där Jackline Said från Lund lagade palestinsk mat, bland annat denna upp och ner gryta, makluba – en enkel variant. Kanske något att prova den 29 november när det är Internationella solidaritetsdagen med det palestinska folket (FN) eller den 15 november när Palestina firar självständighetsförklaringen från 1988.

Makluba Foto: Wikipedia

Makluba
Foto: Wikipedia

Ingredienser för 4 portioner
1 kg kycklingdelar
1 gul lök
4 dl basmatiris
500 g potatis
1 st aubergine
1/2 liter matolja eller rapsolja
1 tsk med gurkmeja
salt och svartpeppar efter smak

Gör så här:
Tvätta kycklingdelarna och lägg dem sedan i en gryta och täck med vatten. Dela en lök och lägg i. Krydda vattnet med gurkmeja. Koka upp och låt kycklingen sjuda tills den är klar. Skumma av ytan på vattnet då och då så att buljongen blir klar.
Lägg riset i blöt i kallt vatten.
Skiva aubergine och salta. Låt vattnas ur en halvtimme.
Skala potatisen och skär i centimetertjocka skivor. Hetta upp oljan i en panna och stek/fritera potatisen till fin färg. Lägg sedan över dem i en stor gryta.
Skölj av saltet från aubergineskivorna och torka av dem. Stek på samma sätt som potatisen. Lägg dem sedan i ett lager över potatisen i den stora grytan.
Lyft upp kycklingen när den är klar. Lägg kycklingdelarna över auberginen. Salta och peppra.
Häll av vattnet från riset. Fördela riset över kycklingen. Sila av kycklingbuljongen och häll den sedan i den stora grytan så att det täcker riset.
Låt koka på låg värme under lock tills riset är klart. Kontrollera vätskenivån genom att sticka ner en sked utefter sidan på kastrullen och titta ner mot botten. Häll på mer vatten om det riskerar att koka torrt.
När riset är klart lägger du en bricka eller ett stort fat över öppningen på kastrullen och vänder den upp och ner.
Strö lite hackad bladpersilja över.
Servera med hackad gurka som blandats med turkisk tjock yoghurt och torkad mynta, svartpeppar, salt och olivolja. Låt det stå och dra innan det serveras. Ha gärna en god grönsallad också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *