Pan de Muerto – de Dödas bröd

Pan de Muerto är ett traditionellt Mexikanskt bröd som bakas till De dödas dag, Dia de los Muertos, en högtid som infaller 1 november därmed nära i tid med vår Allhelgonahelg. Högtiden firas i Mexiko och stora delar av Latinamerika. Brödet är nog det livsmedel som är starkast förknippat med högtiden. De regionala variationerna är många, men det är oftast ett runt sött bröd dekorerat med sådant som ska påminna om benknotor, ofta bestrött med socker eller sesamfrön. Brödet både äts och läggs på altare och sägs representera den avlidne.

Receptet hittade vi på sajten about travel.

Pan de muerto

Pan de Muerto

 

Ingredienser brödet, cirka 30 bullar:
• 100 g smör
• 3 dl vatten
• 1,4 l mjöl
• 2 paket torrjäst
• 1 tsk salt
• 3 tsk hela anisfrön
• 2 tsk apelsinzest
• 1 ¾ dl socker
• 4 stora ägg
• glasyr se nedan

Gör så här:
Innan du börjar ska alla ingredienser vara rumsvarma, utom vattnet som bör vara mycket varmt.
Tag fram en stor skål och blanda smör, socker, anis, salt, 1 dl av mjölet. Rör i en annan skål ihop ägg och vatten.  Blanda i ägg- och vattenblandningen i den första blandningen och tillsätt ytterligare 1 dl av mjölet. Tillsätt jästen och ytterligare 1 dl av mjölet. Fortsätt att röra i mjöl, ett par deciliter i taget, tills det blivit en deg.
Knåda degen på en mjölad yta i någon minut tills den släpper. Täck den med en lätt fuktad bakduk och låt jäsa på en varm och dragfri plats i en och en halv timme.
Häll upp degen på bakbordet. Lägg ¼ av degen lägg åt sidan till benknotorna (se nedan).

Rulla degen till bullar stora som persikor eller bröd. Garnera med degremsor som liknar benpipor. Lägg bullarna på bakplåtsklädda plåtar och låt dem jäsa på varmt ställe i ungefär 1 timme eller till dubbel storlek. Strö över socker och grädda i 175º C i 30 minuter för bullar och upp till 45 minuter för bröd, eller tills det låter ihåligt när man knackar på brödets undersida.

Ingredienser glasyr:
3 dl socker
1 dl färsk apelsinjuice
3 tsk koncentrerad apelsinjuice
2 äggvitor
1 dl piloncillo
drygt 1 dl socker
knappt 1 ½ dl tranbärsjuice
2 tsk apelsinzest

Så här gör du glasyren (när brödet har glaserats kan de dekoreras med färgat socker)
• Koka upp 1 ¾ dl socker och 1 dl färsk apelsinjuice. Pensla på brödet och sikta över socker ovanpå.
• Blanda 3 tsk koncentrerad apelsinjuice och 1 ¼ dl socker med 2 äggvitor. Pensla på brödet när det är 10 minuter kvar av gräddningstiden.
• Koka upp drygt 1 dl piloncillo (Piloncillo är ett mörkt mexikanskt socker som använts i över femhundra år sedan innan spanjorerna kom.) Det kan ersättas med annat mörkt socker),  drygt 1 dl socker, knappt 1 ½ dl tranbärsjuice och 2 tsk apelsinzest. Pensla på detta när brödet har svalnat.

Benknotor
Den vanligaste dekorationen med benknotor är väldigt enkel. Ibland handlar det bara om att forma små bollar och trycka in dem i brödet på en rad. Du kan också ta en bit deg, rulla den till en lång cylinder och sätta en boll i varje ände. Du kan göra dekorationen mer detaljerad om du vill, men även folk förstår nog tanken även med ett bröd med små bucklor på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *