Gör din egen FN-bakelse till FN-dagen

År 2005 fyllde Förenta nationerna, FN, 60 år. Till det jubileet komponerade konditor Mattias Ljungberg en bakelse som bestod av en chokladbotten, en citroncurd, en yoghurtmousse och en patabomb (patabomb är vatten och socker som kokas till 121 grader och som sedan ska slås över vispad äggula i en tunn fin stråle under tiden som man vispar på låg hastighet.).

I anslutning till FN-dagen den 24 oktober säljs FN-bakelsen på flera konditorier och bagerier runt om i Sverige. Tyvärr finns ingen samlad information om vilka bagerier eller konditorier som säljer dem. Det är så att bagerier eller konditorier som vill kan kontakta Svenska FN-förbundet och köpa märket som syns på bilden på bakelsen här på sidan. Märket kostar fem kronor styck och pengarna går till att stödja något av Svenska FN-förbundets projekt. Vilket projekt pengarna ska gå till bestämmer beställaren själv.

Vi på Kultursmakarna tackar en av våra läsare, Mikael Östblom som fick fram informationen från Svenska FN-förbundet. Det är en ideell organisation som informerar om FN i Sverige. Den står självständig från FN och kallar sig för en kritisk FN-vän. Läs mer om Svenska FN-förbundet på www.fn.se .

Numera finns inte något särskilt recept för alla FN-bakelser, utan konditorn väljer ett själv och pryder det med märket. Den som inte hittar något bageri som säljer FN-bakelser kan försöka sig på att göra Mattias Ljungbergs bakelse själv, eftersom P1-programmet Meny har publicerat hans recept på FN-bakelsen. Här förmedlar vi receptet:

Svensk FN-bakelse
Foto: Wolfgangus Mozart

Bottnen:
Biscuit chocolat
400 g smör
280 g florsocker
200 g äggula
160 g vetemjöl
500 g hackad choklad
600 g äggvita
240 g socker

Blanda med vinge det mjuka smöret, florsockret och äggulan. Vispa en maräng med äggvitan och sockret. Ta marängen och blanda med det siktade mjölet och den hackade chokladen. Tillsätt därefter resten av ingredienserna. Stryk ut i en kapsel ungefär ca 2 cm tjockt och baka av i ugnen på 180 grader i 16 minuter med öppet spjäll.

Citroncurd:
300 g citronsaft
300 g socker
400 g smör
600 g ägg
300 g socker
4 gelatinblad

Koka upp saft, smör och det första sockret. Vispa ägg och socker lite lätt. Blanda den varma vätskan med äggen och därefter tillbaka i kastrullen. Sjud tills den blir tjock i ca 85 grader. Tillsätt de blötlagda gelatinbladen. Häll den över bottnen i kapseln. Låt curden stelna i kylen/frysen.

Yoghurtmousse:
230 g äggula
450g socker
170 g vatten
1360 g matlagningsyoghurt
1600 g vispad grädde
15 gelatinblad
saften från 1½ citroner

Patabomb:
Värm socker och vatten till 121 grader. Häll över äggula under kraftig vispning tills den är kall. Blötlägg gelatinbladen. Smält gelatinen och blanda den med citronsaften i patabomben. Allt blandas därefter med matlagningsyoghurten och grädden. Fyll på i kapseln med yoghurtmoussen upp till kanten.

Dekorering:
Dekorera varje bakelse med ett rosenblad, chokladstick och FN-logotypen.

Källor:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=950&artikel=2395756
https://www.dn.se/nyheter/sverige/os-guld-mattias-komponerade-fn-bakelsen/
https://sv.wikipedia.org/wiki/FN-bakelse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *