Thanksgiving i Kanada firas i oktober

Thanksgiving i Kanada är en helgdag utan större stress – inga gåvor ska köpas, inga evenemang behöver man delta i. Helgdagen infaller den andra måndagen i oktober, i år 2020 blir det 12 oktober. Kanadensarna kan i lugn och ro fokusera på familjen, vänner och en fantastisk måltid. Till skillnad från Thanksgiving-helgen i USA, som förknippas med pilgrimer och deras invandring till den nya världen handlar det i Kanada om att vara tacksam för årets skörd och annat gott som varit under året.

Skörd och ett ymnighetshorn

Skörd och ett ymnighetshorn

Själva Thanksgiving-helgdagen är på måndagen, men kanadensare samlas för att fira detta vilken dag som helst under denna långhelg. Lördagen är den vanligaste dagen. Traditionellt brukar det var stekt kalkon och säsongsbetonade råvaror, såsom pumpa, majs och pekannötter. Numera kan måltiden även bestå av andra livsmedel, särskilt om familjen är av icke-europeisk härkomst. Här förmedlar vi  Dianas recept på kalkon med stuffing och hemgjord tranbärssylt.

Thanksgiving-dagen är nationell helgdag i Kanada. Många är lediga och alla skolor och postkontor är stängda. Många butiker och andra företag och organisationer har också stängt. Kollektivtrafik kan minska turtätheten eller inte köra alls.
Många utnyttjar den långa ledigheten för att åka bort några dagar, kanske för att hälsa på släkt och vänner. Det är också populärt att åka till semesterstugan en sista gång före vintern. Andra tillbringar helgen i naturen och fiskar eller vandrar och njuter av härliga höstfärger. Det är även en sportspäckad helg, vilket lockar många att tillbringa helgen framför TV-n.

Thanksgivings historia
• Ursprungsfolken i Amerika höll ceremonier och festivaler för att fira skörden långt innan de europeiska upptäcktsresandena och nybyggare kom till det som nu är Kanada.
• Dagens Thanksgiving har även sina rötter i urgamla festligheter i Europa som firade skörden – och att det fanns tillräckligt med mat för att överleva vintern.

• Händelsen som ofta nämns som den första kanadensiska (och Nordamerikanska) tacksägelsefesten var en fest som arrangerades av Martin Frobisher och Frobisher Expeditionen i nuvarande Newfoundland under dess försök att finna Nordvästpassagen år 1578.

• Under hela 1800-talet, proklamerades officiella Thanksgiving-dagar för att fira händelser som att en koleraepidemi ebbade ut (Nedre Kanada, 6 februari, 1833), att kriget mellan England och Frankrike tog slut (Upper Canada, 18 juni 1816) och att freden med Ryssland återställdes (provinsen Kanada, 4 juni, 1856).

• Den första Thanksgiving-dagen efter Confederation var den 15 april 1872, att tacka för återvinning av prinsen av Wales (senare kung Edward VII) av en allvarlig sjukdom.
• Från 1879 till 1920, var Thanksgiving Day firas årligen i oktober eller november, för att fira ”att man välsignats med en riklig skörd.”

• Från 1921 till 1930, firades Thanksgiving tillsammans med Vapenstilleståndsdagen (numera Remembrance Day), på måndagen i den veckan där den 11 november inföll.

• Thanksgiving har firats den andra måndagen i oktober sedan 1931, med undantag för 1935, då detta datum kolliderade med ett riksdagsval.
Källor:
http://en.wikipedia.org/wiki/Thanksgiving_(Canada)
http://www.timeanddate.com/holidays/canada/thanksgiving-day
http://www.canadianliving.com/health/nutrition/get_to_know_thanksgiving.php

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *