Surkålens dag infaller den 18 september. Denna dag kan bratwurst med sauerkraut, surkålsgryta med korv och fläsk, eller den polska nationalrätten bigos passa bra – här förmedlar vi två recept av bigos: ett snabbare och ett omsorgsfullt .
Surkål är vitkål som syrats med mjölksyrabakterier. Innan vi hade kylskåp var det inte så lätt att konservera mat. Att syra grönsakerna var förr i världen ett sätt att konservera dem.
För att slippa få skörbjugg, det vill säga en sjukdom som beror på brist på vitamin C, åt sjömän gärna just surkål.
Surkål sägs vara supernyttigt. All kål innehåller mycket fibrer, kalcium, järn och C-vitamin. Dessutom innehåller kål betakaroten, som omvandlas till A-vitamin.
Eftersom C-vitamin och andra näringsämnen bevaras även när grönsaker syras är det ett perfekt och miljösmart sätt att lagra grönsaker.
Surkål är också särskilt bra för magen och kroppens immunförsvar eftersom den innehåller antioxidanter och verkar probiotiskt. Processen när kålen syras gör att kålen är lätt för magen att smälta, dessutom bildas B-vitaminer i jäsningsprocessen.