Guden Ganeshas födelsedag firas stort

Ganesha Chaturthi, den stora Ganeshafestivalen, firas av hinduer världen över som den folkkära guden Ganeshas födelsedag. I år, 2020, börjar firandet den 22 augusti. Festivalen är en av de mest populära religiösa festerna i Indien och firas med färgglada lermodeller av guden med elefanthuvud som tillverkats flera månader i förväg. Sötsaken Modak är ett måste för festivalen.

220px-Ganesha,Vadodara,_jpg,Sept_2011Ganesha är en av hinduismens mest populära gudar. Han är son till guden Shiva och gudinnan Parvati. Han är visdomens gud och hjälper människorna att övervinna hinder.
Festivalen är även känd som ”Vinayak Chaturthi” eller ”Vinayaka Chavithi”. Den hålls under den hinduiska månaden av Bhadra och brukar vanligen infalla mellan 19 augusti och 20 september.

Ganeshastaty förs ner i vatten för att upplösas

Ganeshastaty förs ner i vatten för att upplösas

Under Ganesha Chaturthi installeras statyer av den elefanthövdade guden i lera och gips i tillfälliga helgedomar. När den installerade gudomen har tjänat sitt syfte för högtiden ska gudastatyn neutraliseras och gudomen återgå till formlöshet. Traditionellt har detta skett genom ceremonin visarjan då statyn vördnadsfullt sänks ned i en flod eller annat vattendrag för att utplånas av vattnet. För hinduer markerar dessa två ceremonier – installation och nedsänkning – gudomens temporära närvaro i världen.

En del hinduer placerar även lerfigurer av Ganesha i sina hem. Festivalen firas som en offentlig tillställning ända sedan Shivaji (1630-1680). Av miljöskäl undviker många familjer numera att sänka Ganeshastatyerna i floder och sjöar och släpper i stället ner dem i en hink eller badkar hemma. Efter några dagar kan leran användas hemma i trädgården. I en del städer har även mer miljövänliga processer börjat användas i det offentliga firandet.

I delstaten Maharashtra i västra Indien är högtiden som mest genomarbetad och intensiv. Där varar festivalen i tio dagar och slutar på dagen för Ananta Chaturdashi.

De tillfälliga helgedomarna är vackert gjorda tält som även tjänar som mötesplats för gratis medicinska kontroller, välgörenhet för fattiga, teaterföreställningar, filmer, religiösa sånger etcetera under festivaldagarna.

När guden med elefanthuvud firas hör en del sötsaker till, bland dem är Modak ett måste. Modak är ett slags knyte gjort av rismjöl eller vetemjöl fyllt av färsk eller torkad riven kokos, jaggery som är ett oraffinerat socker som är populärt i Indien, kryddor samt ibland torkad frukt. Knytena kan ångkokas eller stekas.  Här förmedlar vi ett recept på Modak.

En annan populär sötsak är Karanji som liknar Modak i komposition och smak men är halvcirkelformad.
Källor:
http://hinduism.about.com/od/festivalsholidays/a/ganeshchaturthi.htm
http://sydasien.se/reportage/eco-ganesha-miljomedvetande-och-forandrade-hinduiska-hogtider-i-indien/
http://en.wikipedia.org/wiki/Ganesh_Chaturthi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *