Senapens dag – infaller första lördagen i augusti. I Sverige har senap använts som krydda sedan 1300-talet. Munkar eller vikingar kan ha tagit senapen till Sverige. Det är oklart vilka. Vikingar kan ha hittat kryddan under sina ”handelsresor”.
Här är en av de rätter som vi gärna bjuder våra gäster på när de besöker oss under denna sommar. Abborrarna är fångade i Sankt Anna skärgård. De marineras med fransk senap och färska kryddväxter. Därtill serverar vi grönsaker som legat i syrlig lag med äppelcidervinäger och färsk dragon under några timmar samt färsk potatis. Alternativt en sallad.
Till fyra personer behövs:
- 500 g potatis
- 150 g benfria abborrfiléer /port
- 3 dl ströbröd
- 100 g smör
- olivolja
Grönsaker
- 10 st späda morötter
- 1 st litet blomkålshuvud
- 1/2 st färsk gurka
- 1 st röd paprika
- 1 st gul paprika
Syrlig lag
- 1 1/2 dl äppelcidervinäger
- 1 dl vatten
- 1 dl socker
- 1 tsk salt
- 1 st lagerblad
- 2 st kvistar färsk dragon
Marinad
- 2 msk senap
- 2 st hela ägg
- 1 st fång dill och gräslök
- 1 dl mjölk
- 1 st vitlöksklyfta
Gör så här:
- Börja med grönsakerna på morgonen så att dom hinner dra till sig.
- Blanda ihop den syrliga lagen. Skala och ansa grönsakerna. Skär dem sedan i mindre bitar. Koka dem därefter helt kort i saltat vatten. Lägg dem direkt i den syrliga lagen och låt dem dra.
- Blanda även ihop marinaden; senap, ägg, dill och gräslök med mjölk och riven vitlök. Lägg abborrfiléerna i marinaden och låt dem också dra i 2-3 timmar.
- Koka potatisen. Vänd abborrfiléerna i ströbröd, krydda med salt och peppar och stek dem sedan i smör och olja i het panna. Servera dom syrliga grönsakerna till, och om man vill, en klick smör på potatisen.