Vinproducenten hoppas på en mulen nationaldag

Den 2 juni 1946 blev Italien en demokrati då republiken Italien proklamerades efter en folkomröstning där även kvinnor för första gången fick rösta. 

Jag besöker familjen som driver Locanda Terenzi, en agriturismo utanför Scansano i Toscana och får veta lite om hur nationaldagen firas i Italien. 

Balbino Terenzi

–       När nationaldagen infaller på en vardag, som i år, blir den en välkommen förlängning av helgen, säger Balbino Terenzi, som tillsammans med sin bror Federico ansvarar för marknadsföring och försäljning av gårdens produkter. Det blir ett tillfälle för italienarna att tillbringa lite mer tid med släkt och vänner och äta goda måltider tillsammans.

I Rom paraderar alla arméslag till lands, till sjöss och i luften. Flygplanen färgar himlen i italienska flaggans färger, grönt, vitt och rött. Många lägger ner blommor vid Altare dio Padre för att hedra soldater som dog i andra världskriget. Förutom Försvaret deltar också delegationer från bland annat Polisen, Karabinjärkåren, Brandkåren, Röda Korset, Förenta Nationerna och Nato. Firandet kan följas via direktutsändning i TV.

–       I år kommer man dock vara lite mer modest än tidigare år. Kostnaderna för nationaldagsfirandet behöver reduceras, förklarar Balbino Terenzi.

Mulet är bra väder
Bröderna Terenzi hoppas att vädret blir bra, vilket innebär lite lägre temperaturer och helst av allt mulet.

–       Annars åker folk och badar istället för att besöka vingården. En molnig dag avnjuter gästerna gärna barbeque och goda viner. Och kanske en grappa efter maten.

Terenzi_bg_creiamo

Utsikt från Locanda Terenzi

Familjens vision är att varumärket Terenzi ska bli ett varumärke också för bygden. Man vill fortsätta en tusenårig tradition att bruka jorden varsamt med respekt för naturen. Terenzi’s driver en småskalig produktion av röda och vita viner samt grappa, olja och vinäger. Med endast naturliga råvaror.

All produktion sker på plats, vilket ger välkomna arbetstillfällen för mellan 15 och 20 personer beroende av säsong. Anläggningen tar sin energi från egna solceller. 
I den egna restaurangen serveras frukost samt toscanska middagar för den som önskar. Lokala råvaror, de egna vinerna, Champagne från Frankrike och en del starkare drycker finns på menyn.

Vingårdens mest populära vin är rödvinet Morellino di Scansano som framställs uteslutande av sangiovesedruvan. En mer lagrad version av detta vin har tillägget Riserva.

Två av vinerna bär barnens namn
Dottern Francesca Terenzi har fått ge namn till det röda vinet Francesca Romana och sonen Balbino Terenzi har det vita vinet Balbino Vermentino uppkallat efter sig.

Familjen Terenzis Agriturismo utanför Scansano i Toscana Foto: Lena Ahlström

Familjen Terenzis Agriturismo utanför Scansano i Toscana
Foto: Lena Ahlström

Locanda, som ju betyder gästgiveri, skvallrar om att detta är mer än en vingård.  Det märks på det personliga mottagandet och tilltalet. Jag blir hela tiden ompysslad och bor furstligt på vingården.

Här finns fyra vackra traditionellt byggda hus i sten att välja på. Vid en rundtur på vingården och i produktionsanläggningen får jag lära mig  hur vinproduktionen går till och smaka direkt från ektunnor och rostfria kärl.

Italiens nationaldag kan firas med en äkta italiensk Pasta al Pomodore – pasta med tomatsås. Eller kanske pizza från Ligurien.

Men vill man testa en rätt från Maremma där Terenzi’s vingård ligger kan kanske en Gnudi di Maremma passa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *