Jemen – Arabia Felix – firar förening den 22 maj

Jemens statsvapen

Jemens statsvapen

År 1990 förenades de två republikerna Nordjemen och Sydjemen och firar därför nationaldag 22 maj. Jemen firar även ytterligare en nationaldag, självständighetsdagen den 30 november.

I Jemen, som även stavas Yemen, är den 22 maj allmän helgdag sedan dagens Jemen bildades när de två arabstaterna Nordjemen och Sydjemen slogs ihop 1990. Nordjemen bildades när det ottomanska riket upplöstes 1923. Sydjemen var tidigare en brittiska koloni som blev självständigt 1967 efter en våldsam kamp.
Talrika försök att ena de två länderna gjordes genom åren men på grund av regionala konflikter tog planerna många år att förverkliga.
Presidenten brukar hålla tal och militära ceremonier brukar hållas på nationaldagen.

Jemen betyder Landet till höger (om Mekka) och är det område i Sydarabien som antikens grekiska och romerska geografer kallade Arabia Felix (Det lyckliga Arabien).
I Jemen bor 25,2 miljoner invånare (2013) och landet gränsar i norr till Saudiarabien och i öster till Oman samt har kust mot Arabiska havet i sydöst, Adenviken i söder och Röda havet i väster. Huvudstad är Sana som 2010 hade 2,1 miljoner invånare, berättar Nationalencyklopedin.

Saltah anses vara Jemens nationalrätt. Traditionellt äts den med jemenitiska platta bröd, till exempel pita, som fungerar som ett redskap för att ösa upp maten.
Det sägs att rätten är tusen år gammal och ursprungligen kommer Jemens huvudstad Sana’a. Men det finns inga bevis för detta. Det mest troliga är att den har turkiskt ursprung och gjordes på rester.

Vill du veta mer om Jemen kan du läsa om landet här på utrikespolitiska institutets sidor.
Källor:
http://aglobalworld.com/holidays-around-the-world/commemorating-unity-north-south-yemen-yemen-celebrates-national-unity-day/#sthash.y8w0SrM6.dpuf

http://www.ne.se/yemen
http://sv.wikipedia.org/wiki/Jemen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *