Här förmedlar vi ett recept från Allt om mat på passande karnevalskost från Tyskland för den som vill festa mycket och grunda med mat som man står sig på länge.
Karneval firas dagarna innan den 40 dagar långa fastan före påsk börjar i katolska länder. Köp färdig surkål på burk, den blir en syrlig smakbrytning till korven.
Ingredienser till 4 portioner:
4 tyska bratwurstkorvar, (à 100 g, 70 % kötthalt)
700 g mjölig potatis
1 burk surkål, (ca 500 g)
1 äpple
1/2 tsk + 1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
2 dl mjölk
1 krm muskotnöt, riven
Tillbehör:
300 g kokta morotsslantar
grovkornig senap
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°. Skåra eller picka korvarna och stek dem på en plåt mitt i ugnen cirka 20 minuter. Vänd dem efter halva tiden. Sätt ugnen på grill när 5 minuter återstår.
2. Skala och koka potatisen mjuk i en kastrull i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.
3. Stek surkålen i en stekpanna. Skala, kärna ur och tärna äpplet och vänd ner det i kålen. Fräs 2–3 minuter. Krydda med 1/2 tsk salt och peppar.
4. Mosa potatisen med en potatisstöt. Rör i mjölken och riv över muskotnöt. Krydda med 1 tsk salt.
5. Servera korven med surkål och potatisstomp, lättkokta morotsslantar och grov senap.