Den 4 februari firas Sri Lankas självständighet . Det lankesiska köket är influerat av kolonisatörer och utländska köpmän. Ris och curry är landets nationalrätt och kan serveras på många olika sätt. Currygrytor består i Sri Lanka inte bara av kött eller fisk utan även grönsaker, linser och då och då även frukter. Kokosmjölk är vanligt förekommande i de flesta rätter. Sri Lanka är känt för att blanda många olika kryddor. Här presenterar vi en typisk gryta i Sri Lanka:
6 personer
- 900 gr kycklingfiléer
- 3 dl kokosmjölk
- 1 tomat
- 3 dl vatten
- 1 kycklingbuljontärning
- 2 msk tomatpuré
- 2 msk gul currypasta
- 1 gul lök
- 1 msk smör
- 3 vitlöksklyftor
- 2 dl röda linser
Gör så här:
- Hacka löken och vitlöken och skär kycklingen i bitar.
- Blanda kycklingbitarna med currypastan.
- Stek löken och vitlöken i smöret, tillsätt kycklingbitarna när löken mjuknat.
- Stek allt 5 minuter.
- Tillsätt tomatpuré och rör runt.
- Tillsätt sedan tomat, kokosmjölk, vatten och buljong.
- Låt småkoka 15 minuter.
- Tillsätt linserna och låt koka ca 8 minuter till.
Servera med kokt ris.
Här finns även ett recept på Kiri Bath, en mjölkrisrätt, som också är vanlig när något firas i Sri Lanka.