Australiska köttpaket

Genom större delen av Australiens historia har det australiska köket baserats på traditionell brittisk mat som tagits till landet av de första brittiska bosättarna. Den 26 januari är det Australiens nationaldag.

Under 1800- och 1900-talet började mattraditioner från Medelhavet och Asien påverka det australiska köket, då många invandrare från områdena kom till Australien.

Nuförtiden är det australiska köket mycket globaliserat. Ekologisk, biodynamisk, kosher- och halalmat finns alla tillgängliga i Australien.

Emuer Foto: Wilsons Promontory National Park

Emuer
Foto: Wilsons Promontory National Park

En rörelse för att återuppta de gamla mattraditionerna startades av australiska temarestaurangerna under mitten av 1980-talet. Upptäckten av kryddliknande inhemska växter formade grunden till ett gourmetkök. Vissa maträtter som aboriginerna uppskattat har dock inte gått hem hos gourmeterna, som känguru och emu.

 

 

 

Här förmedlar vi ett recept på en typisk rätt från Australien. Receptet och bilden har vi hittat på Koka ihop.

4 baconskivor
1 gul lök, finhackad
margarin
1 äpple, urkärnat, skalat och rivet
400 gramköttfärs
1 tsk timjan
2 msk tomatpuré
1 dl ströbröd
svartpeppar
2 tsk salt
4 smördegsplattor
0.5 knippe persilja

Australiensiskt köttpaket Foto: Koka ihop

Australiensiskt köttpaket
Foto: Koka ihop

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skär baconet i små bitar, fräs det tillsammans med löken i lite matfett. Häll i det rivna äpplet, köttfärsen, mortelstött timjan, tomatpuré och ströbrödet. Rör om. Smaka av med nymalen peppar och mineralsaltet.
  2. Kavla ut smördegsplattorna, men inte för tunt. Smält lite margarin och pensla två av plattorna med det. Fördela köttfärsröran på plattorna, täck med de återstående plattorna och nyp ihop kanterna noga. Lägg dem på en plåt och pensla ovansidan med lite margarin, sätt in dem i ugnen. Efter ca 10 minuter sänk värmen till 175° och grädda ca 30 minuter till.
  3. Finklipp persiljan över paketen strax före servering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *