Inessa om hur självständigheten firas i Vitryssland

Inessa Korshun

Inessa Korshun

– Vitryssland är mitt land så det är klart att självständighetsdagen den 3 juli är viktig för mig, säger Inessa Korshun. Nu har jag inte haft möjlighet att besöka mitt hemland på de åtta år sedan jag lämnade landet, men när jag fortfarande bodde där samlades alltid min familj för att fira dagen.

– Från TV-soffan följde vi firandet med militärparader, hur krigsveteranerna hedrades och kvällens fyrverkerier. 25 procent av befolkningen i Vitryssland fick sätta livet till under andra världskriget. Varje familj förlorade anhöriga. Jag har aldrig träffat mina mor- och farföräldrar. De försvann i kriget. En annan viktig dag att fira är när kriget tog slut den 9 maj 1945. Ett vanligt inslag är att sjunga nostalgiska hymner båda dessa dagar. De påminner oss om att man inte ska glömma hur människor led och dödades under kriget.

Fram till 1991, då Vitryssland frigjorde sig från det sönderfallande Sovjetunionen och utropade sin självständighet, hette landet Vitryska socialistiska sovjetrepubliken och var en av Sovjetunionens förbundsrepubliker.

Victory square Foto: Mikkalai

Victory square, Minsk
Foto: Mikkalai

Minsk jämnat med marken
Under både första och andra världskriget drabbades Vitryssland av katastrofal förstörelse. Efter den ryska revolutionen 1917 var Vitryssland självständigt en kort period innan det blev en del av Sovjetunionen såsom Vitryska SSR. Resultatet av den tyska invasionen 1941 blev 1,3 miljoner dödade och nästan hela den judiska befolkningen förintades.

Huvudstaden Minsk, där Inessa kommer ifrån, drabbades oerhört hårt under kriget då staden jämnades med marken. Efter kriget hölls landet i ett hårt grepp av Sovjetunionen. 1986 drabbades landet av ytterligare en allvarlig katastrof genom Tjernobylolyckan i Ukraina. Stora delar av jordbruksdistrikten i södra Vitryssland blev kontaminerade av radioaktivt nedfall och är sedan dess avstängda från jordbruksproduktion.

Drömmer om svenskt medborgarskap
Under åren i Sverige har Inessa haft tillfälliga tjänster som undersköterska, ledsagare, barnsköterska, elevassistent och specialpedagog. För att kunna söka en fast tjänst som specialpedagog behöver hon komplettera sina betyg. Får Inessa en fast tjänst kan hon sedan söka svenskt medborgarskap.

Inessa har just kommit in på den kurs hon sökt för att kunna komplettera sin utbildning till specialpedagog så att hon sedan kan söka ett fast jobb som specialpedagog. Men hon har just passerat den ålder som berättigar till lån via CSN och vet inte hur hon ska kunna försörja sin familj under studierna. Inessa har fyra barn, två av dem bor fortfarande hemma. Nu måste hon komma på ett sätt att få ekonomin att gå ihop. Annars blir det inga studier och inget svenskt medborgarskap.

En kompis
Inessa är glad för att hon nyligen fått en svensk kompis. Via Kompisbyrån har hon fått kontakt med en kvinna som hon börjat träffa. Kompisbyrån hjälper människor att träffa nya kompisar med liknande intressen. De skapar kontakt mellan människor som är nya i Sverige och människor som har bott i Sverige länge.

– Vi fick en väldigt fin kontakt redan från början. Anneli, som kompisen heter, och jag har liknande intressen och mycket att prata om. På så vis får jag öva min svenska. Vi har träffats tre gånger. Snart ska jag bjuda in henne på ett Zumba-pass för hon gillar, precis som jag, att dansa.

Inessa brukar också delta i aktiviteter som Internationella Bekantskaper och Kultursmakarna arrangerar, det kan vara teaterkvällar, språkcafé på ett museum eller matlagningsaktiviteter där etablerade och nya svenskar möts och pratar svenska.

Draniki Foto: Daniel Spils

Draniki
Foto: Daniel Spils

Vitrysk raggmunk med köttfärs
Så börjar vi prata om mat och Inessa rekommenderar en av sina älsklingsrätter och tillika Vitrysslands nationalrätt – Draniki, men nämner även polska pannkakor som en favorit.

Potatis, svamp, kål och bär tillhör det vitryska köket, och kött där fläskkött är det vanligaste. Kryddor används sparsamt.

Potatisen är en mycket vanlig ingrediens, och har kallats ”Vitrysslands andra bröd”. Den omnämns i flera verser, sånger, dikter och danser. Det finns till och med speciella potatiskaféer med rätter tillagade av potatis; sallader, stuvningar, gratänger och ugnsbakade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *