Lördag 1 december

Centralafrikanska republikens nationaldag. En jordnötssoppa kan passa att uppmärksamma dagen med.
Rumäniens nationaldag – firar dagen när nationen förenades 1918. Här förmedlar vi recept på nationalrätterna Sarmale, surkålsdolmar, och Clatitie, rumänska pannkakor
Rosa Parks  dag (USA) – En dag år 1955 vägrade den svarta sömmerskan Rosa Parks att lämna sin plats i bussen åt en vit man. Hon dömdes till 10 dollar i böter, överklagade och vann. Efter ett år förbjöds all rasåtskillnad på bussar och tåg i USA. Rosa Parks protest ses som startskottet för den amerikanska medborgarrättsrörelsen.
– Glöggens dag* – Sedan 1800-talet har vi som tradition i Sverige att dricka glögg, framförallt är glöggen förknippad med julen. Totalt dricks det cirka 5 miljoner liter varje år i Sverige. Den kombineras ofta ett antal olika tillbehör, både i och vid sidan av den ädla drycken. För att hedra denna dryck firas sedan 2016 Glöggens dag den 1 december varje år. Passa på att bjuda dina vänner eller kollegor på glögg och pepparkakor för att uppmärksamma dagen, uppmanar temadagar.se.
– Lilla jul (Svenskfinland) – Lördagen före första söndagen i advent firas lilla jul i Svenskfinland. Lilla jul är precis som namnet antyder en försmak av julen. I Svenskfinland är lillajulgranen cirka 1 meter hög och pyntas precis som den riktiga julgranen. Det förekommer också små julklappar, lillajulsklappar, som tomtenissarna lämnat under lillajulsgranen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *