Börek på fårost & spenat med färgstark bönsallad

Denna rätt ingick i WWF:s, Världsnaturfondens, officiella meny till Earth Hour 2015 och är skapad av Ecoviva, Sveriges mest prisbelönta ekologiska matkassar. Läs mer om Earth Hour på WWF:s sajt och mer om Ecoviva här. Rätten kan också passa bra till exempel i gröngräset på Internationella picknickdagen den 18 juni.

Börek med fårost Foto: Ecoviva

Börek med fårost
Foto: Ecoviva

 

Ingredienser för 4 personer:
Börek:
200 g färsk spenat
1 paket filodeg (ca 200 g)
1 paket fårost eller fetaost (ca 150-200g)
(1 tsk honung)
250 g keso
2 ägg
0,5 dl mjölk
1 msk olja

Sallad:
2-3 tomater
1 förpackning svarta bönor kokta (ca 400 g)
0,5 msk olivolja + 0,5 msk vinäger
0,5 röd lök
1 krm cayennepeppar, chili eller annan het krydda

Tillbehör: Morot som råkost

Gör så här:
Börek: Sätt på ugnen på 200 grader. Vispa ihop ägg, mjölk, 1 msk olja och 1 krm salt. Fräs spenaten och låt svalna. Mosa ihop fetaosten med keso, blanda ned spenaten, (honung) och smaka av med lite salt och peppar. Lägg ut ett filodegsark på en bakpappersklädd plåt. Pensla med lite äggblandning, upprepa med 4-5 ark som läggs ovanpå. Fördela spenat/keso ovanpå och sedan ytterligare några lager penslade filodegsark. Rulla ihop till en rulle från långsida till långsida, det kan vara lite trixigt om filodegen är uppblött. Det kan gå lättare om du tar tag i kanten på bakplåtspappret och rullar med hjälp av det. Det gör inget om rullen spricker. Avsluta med att pensla på lite äggblandning. Ställ in i ugnen i cirka 15-20 minuter eller tills den har fin färg och krispig yta.

Sallad: Finhacka en gul lök och skölj av i ett durkslag tillsammans med en förpackning svarta bönor och låt rinna av. Grovhacka tomaterna och blanda med bönor, olivolja, vinäger och gärna någon het krydda som chili eller cayennepeppar.

Skär börek i bitar, servera med bönsalladen och morot.

Matbilder, styling och recept: Ecoviva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *