Gott nytt hundår!

Den 16 februari 2018, i och med det kinesiska nyåret, går tuppens år över i hundens år. Ska du skriva på viktiga kontrakt? Eller ingå partnerskap med någon …? Då har du valt helt rätt år – hundens år är ett gynnsamt år för sådana händelser nämligen, säger kineserna. 

Hundens år börjar den 16 februari 2018.
Foto: Caroline Maino

Hundens år är det elfte året av tolv i den kinesiska kalendern och ses som lojalitetens, trofasthetens och rättvisans år. Det är ett år då det är gynnsamt att skriva på viktiga kontrakt eller ingå partnerskap med någon. Hundens år är också traditionens år, ett tillfälle att reflektera över fina traditioner du delar tillsammans med din familj och dina vänner alltså.

I kinesisk astrologi är det år och inte månader som bestämmer vilket tecken, eller djur, man är född i. Varje djur har olika egenskaper. Kineser är i allmänhet mer intresserade av astrologi än vi i Sverige, och många gissar vilket djur man är född i efter ens egenskaper.
Vissa djur är bättre än andra, och statistiken visar att det föds flest barn i drakens år. Många väntar med att skaffa barn tills det blir ett bra år.

Hundens tecken
Den som är född i hundens tecken sägs vara ärlig, intelligent, lojal, rättrådig, attraktiv, vänlig, blyg, sällskaplig och öppen. Bland de negativa egenskaperna är att personen kan vara cynisk, lat, kall, fördömande, pessimist, orolig och envis. De sägs passa som politiker och inom yrken som kräver sekretess.
Människor som är födda under ett hund-år är så goda att de är villiga att helt sätta andras behov framför sina egna. De försvarar sina nära och kära vad som än händer och är väldigt beskyddande. Hundar ställer alltid upp för den de tycker har rätt – rättvisa är oerhört viktigt för dem.

En hund kan helt enkelt inte stå och se på när oförrätt drabbar en medmänniska. Men de tycker också om att hjälpa andra på alla möjliga sätt. Man är förtroendeingivande och med all rätt
– hunden är verkligen en person att ha förtroende för.

En legend
Enligt en tradition instiftades den kinesiska zodiaken av kejsaren Qin Shi Huangdi (259 – 210 f.Kr.), berättar Wikipedia. Människorna på den tiden hade stark tro på både Buddha och på astrologi. Därför lät kejsaren förena de två livsåskådningarna. Enligt buddhistisk tradition fick åren sina djursymboler på Buddhas dödsbädd (483 f.Kr.). Han kallade till sig alla djuren för att träffa dem innan han dog. Det var bara tolv djur som besökte Buddha och för att hedra dem döpte Buddha åren efter dem. Ordningen på djurnamnen i zodiaken bestämdes av i vilken ordning de kom till Buddha. Först kom råttan och sedan följde i tur och ordning oxen, tigern, kaninen, draken, ormen, hästen, fåret, apan, tuppen, hunden och grisen.

Kinesisk zodiak

En annan legend
Enligt en annan legend, som Kinalotsen berättar om, kunde människan inte räkna tiden innan Jadekejsaren en dag utlyste en tävling. De djur som kunde ta sig över en flod skulle få en plats i den nya kalendern, som skulle mäta tiden. Djuren började bråka och träta. Katten och råttan som dittills hade varit goda vänner visste att de inte skulle kunna simma över floden. De övertygade oxen om att rida få rida på honom över floden. Innan de nådde land lyckades råttan putta ner katten och hoppa i land före oxen. Råttan kom därmed först. Oxen kom tvåa, medan katten flöt bort och missade sin plats i kalendern. Sedan dess är katt och råtta bittra fiender.

Tigern kom trea tack vare sin fysiska styrka och kaninen fyra genom att hoppa över stenar och flytande stockar.

Draken flög över floden och kom in på femteplats. Jadekejsaren undrade varför han inte flugit in på förstaplats, och draken svarade att han fick lov att först hindra torka längre ner längs floden och sedan blåsa in en stock med en kanin på innan han hann tänka på sig själv.

Ormen simmade jämsides med hästen och lyckades genom att skrämma denne komma iland som sexa. Hästen blev sjua.

Geten, apan och tuppen lyckades med gemensamma krafter ta sig över på en flotte, och blev åtta, nia och tia i tävlingen.

Hunden förvånade kejsaren genom att komma så långt bak som elva i tävlingen – han kunde ju simma bra! Hunden sa att han var smutsig och ville inte smutsa ner floden, så han tog ett bad i en liten damm innan han simmade över.

Tiden gick och kejsaren tänkte blåsa av tävlingen när han hörde märkliga ljud i vattnet. Det var den frustande grisen som kom simmande. Varför så sent? Jo, han blev hungrig och stannade innan simturen för att äta, och så blir man ju lätt trött efter maten, så en tupplur var av nöden.
Således kom det att bli tolv djur som vardera har ett år till sin ära.

Hundens år: 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006, 2018

Källor:
https://kinalotsen.se/allt-om-kina/kinesisk-astrologi/
http://kinesiskthoroskop.theinformationguru.com/hundens_ar.htm
https://sv.wikipedia.org/wiki/Hund_(zodiak)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *