Fadimedagarna 2018

Fadime Sahindal
Foto: GAPF

Pela Atroshi och Fadime Sahindal har namngett organisationen, GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime. De är Sveriges mest kända och uppmärksammade fall av hedersmord men sorgligt nog drabbas andra fortfarande.

Organisationen, som kämpar mot hederskultur och för jämställdhet, uppmärksammar under Fadime-dagarna i början av varje år de som fallit offer för hederskulturen i Sverige. Detta gör man genom minnesgalor i Stockholm och Göteborg, kransnedläggning i Uppsala, en internationell konferens och ett tjugotal aktiviteter runt om i landet. 2018 års Fadime-dagar infaller den 18 januari – 4 februari.

Sara Mohammad, grundare och ordförande för Riksorganisationen GAPF:

– Hederskulturen och segregationen är en av de viktigaste frågorna i samhället idag. Vi ser att problem som bör lösas med jämställdhet i fokus, ofta löses med könsseparation vilket är en kortsiktig lösning som ger långsiktiga problem. Därför är årets tema för Fadimedagarna Jämställdhet eller könsapartheid?

Sara Mohammad
Foto: Anders Henrikson

– GAPF arbetar för att ALLA människor ska bli likabehandlade. Vi ska inte dela upp flickor och pojkar varken i skolan, på skolbussen, på idrotten och i simhallen. Kvinnor ska kunna vistas i offentliga rum i förorterna utan att känna sig hotade. Vi vill ta debatten från högerextremister och kulturrelativister. Vi vill väcka opinionen genom att våga prata om det på ett sakligt och kritiskt sätt som grundar sig på FN:s konventioner om barn- och mänskliga rättigheter.

Kultursmakarna stöder GAPF – stödorganisationen mot hedersvåld.

Läs mer om Fadime-dagarna här >>

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *